Читај ми!

Казахстан, поворка мртвих

Тела 225 убијених у немирима у Казахстану током протекле недеље, укључујући и 19 припадника снага безбедности превезена су у мртвачнице широм земље, саопштено је из казахстанског тужилаштва. Десет дана немира представљају најсмртоноснији период у постсовјетској историји те државе.

Серик Шалабајев, шеф криминалног одељења при канцеларији тужилаштва рекао је да тај број укључује цивиле и "наоружане бандите" које су убили припаднике снага безбедности.

Навео је да би број мртвих могао бити и већи.

Протести у тој централноазијској држави почели су крајем месеца, након скока цена горива. Шалабајев је потврдио да је насиље најсмртоносније у постсовјетској историји земље.

Шалабајев је рекао да се 50.000 људи придружило нередима који су врхунац достигли 5. јануара када су паљене зграде владе, аутомобили, банке и продавнице.

Председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев окренуо се Русији и ОДКБ-у током немира.

Након притужби на премлаћивање и мучење приведених у инцидентима након тога, Токајев је наредио полицији да не злоупотребљава силу и поручио тужиоцима да буду попустљиви према онима који нису починили тешка кривична дела.

У више градова у Kазахстану избили су нереди на протестима 4. јануара који су првобитно почели због повећања цена горива. Протести су кренули из месту Жанаозења, али су се проширили на више градова, укључујући и бившу престоницу Алмати где је уведено ванредно стање.

Дан након тога председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев прихватио је оставку владе.

Казахстански председник Касим-Жомарт Токајев 7. јануара је рекао је да је издао наредбу снагама безбедности да пуцају и убију оне које назива бандитима и терористима, а криви их за нереде у земљи у којима је убијено на десетине људи.

Током нереда у Казахстану ухапшено је скоро 8.000 људи. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво