Читај ми!

Велика Британија и партигејт скандали - извињавамо се, много се извињавамо

Након што се у четвртак британски премијер Борис Џонсон пред посланицима у Парламенту упутио признање због учешћа на забави у башти Даунинг Стрита број 10 током најжешћег закључавања због пандемије, из редова високих британских званичника стиже још једно извињење. Кејт Џозефс, бивша генерална директорка радне групе за ковид при кабинету, која израђује нацрте ограничења за коронавирус, рекла је да јој је "заиста жао" због скупа на ком је учествовала 17. децембра 2020.

Кејт Џозефс је на Твитеру навела да јој је "искрено жао" због тога што је присуствовала забави док је било забрањено окупљање у затвореном простору.

Џозефсова је навела да је догађај сада део опсежне истраге вишеструких навода о кршењу правила о коронавирусу у Даунинг стриту и другим владиним зградама.

Истакла је да је окупљање са испијањем пића одржано у знак обележавања њеног напуштања државне службе и да је сарађивала са истрагом Сју Греј.

Скандал "партигејт", преноси Скај њуз, угрожава политичку будућност премијера Бориса Џонсона, који је и сам признао да је присуствовао скупу "донеси своје пиће" у башти Даунинг Стрита броја 10 током првог затварања на националном нивоу.

"Увече 17. децембра, окупила сам се са колегама који су тог дана били на послу, уз пиће, у нашој канцеларији у Кабинету, у знак обележавања мог напуштања државне службе", навела је Џозефсова на Твитеру након најновијег открића о догађају у Вајтхолу у време строгих ковид мера.

Плата од 190.000 фунти 

Истиче да јој је заиста жао што је то урадила и због беса који ће људи осетити као резултат тога.

Џозефсова је напустила радну групу за борбу против коронавируса 18. децембра 2020. Тренутно је извршна директорка градског већа Шефилда, за шта прима плату од 190.000 фунти.

"Шефилд је много платио током пандемије и извињавам се безрезервно. Конкретне чињенице овог догађаја биће размотрене у контексту истраге Кабинета. Нисам присуствовала ниједном догађају у Даунинг Стриту 10", додала је у твиту.

Британски премијер Борис Џонсон извинио се у Парламенту што је у мају 2020. током локдауна присуствовао забави у башти Даунинг Стрита, а лидер Лабуриста је затражио Џонсонову оставку.

"Постоје ствари које једноставно нисмо урадили како треба и морам да преузмем одговорност", рекао је Џонсон у четвртак.

Осмех који је покренуо лавину

Све је почело као неслана шала на генералној проби конференције за новинаре.

У јавност је процурио снимак на којем се види како се портпаролка британског премијера Алегра Стратон смеје са особљем Даунинг стрита у вези са наводном прославом на којој су се кршиле епидемијске мере прошлог Божића.

Завршило се крајем једне каријере.

"Разумем бес и фрустрацију народа. Свима вама, који сте изгубили највољеније, издржали неиздрживу самоћу и борили се да сачувате посао, искрено се извињавам и нудим своју оставку премијеру", рекла је Стратонова.

Портпарол британског премијера Бориса Џонсона упутио је извињење и Бакингемској палати због две журке организоване у башти Даунинг стрита ноћ уочи сахране принца Филипа.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво