Читај ми!

Процуриле информације о ковид журкама у Даунинг стриту, Џонсону се дрма фотеља

У Великој Британији број случајева омикрон варијанте ковида 19 дневно се удвостручује. Владини саветници за здравље брину да би та варијанта могла да се прошири британским острвима брже него Јужном Африком. Влада пооштрава мере, али је питање ко ће их поштовати у тренутку када јавност открива да се у Даунинг стриту нису поштовале ни када је било најтеже.

Kолика је цена једне празничне журке у закључаној Британији 2020? За Бориса Џонсона цена би могла да буде премијерска фотеља.

Све је почело као неслана шала на генералној проби конференције за новинаре.

У јавност је процурио снимак на којем се види како се портпаролка британског премијера Алегра Стратон смеје са особљем Даунинг стрита у вези са наводном прославом на којој су се кршиле епидемијске мере прошлог Божића.

Завршило се крајем једне каријере. "Разумем бес и фрустрацију народа. Свима вама, који сте изгубили највољеније, издржали неиздрживу самоћу и борили се да сачувате посао, искрено се извињавам и нудим своју оставку премијеру", рекла је Стратонова.

Под истрагом су, не једна, већ три журке, одржане 18. децембра прошле године у згради владе. Други човек премијерове прес-службе Џек Дојл одржао је говор на једној од њих, а затим одјурио на састанак владе о пандемији, који је трајао до дубоко у ноћ. Да је ситуација озбиљна говори и чињеница да је нација Бориса Џонсона први пут видела понизног.

''Безрезервно се извињавам због увреде грађанима широм земље. Извињавам се због утиска који смо оставили", рекао је Борис Џонсон пред британским посланицима.

"Премијер и влада недељу дана су тврдили да није било никакве журке и да су сва правила поштована у потпуности. Милиони људи сада мисле да их премијер сматра будалама и да сте их лагали. У праву су, зар не?", узвратио је лидер опозиционих лабуриста Кир Страмер.

"Председавајући, мислим да мој уважени колега није схватио моје извињење. Извињавам се због утиска који смо оставили", скрушено је реплицирао Џонсон.

Лидер шкотских националиста у британском парламенту наглашава да није реч само о овом случају, већ о моделу понашања Бориса Џонсона, који, како каже, стално лаже и коме се не може веровати. "Он треба да оде и то одмах", јасан је Иан Блекфорд.

Низак ниво поверења у владу, поштовање мера под знаком питања

У међувремену се појавио и омикрон сој вируса. Влада је приморана да пређе на план Б, врати маске у јавни превоз, позоришта и биоскопе, забрани окупљања у затвореном простору за више од 500,а на отворено за преко четири хиљада људи и препоручи рад од куће. Предлаже и увођење ковид пасоша. За невакцинисане, довољан ће бити негативан брзи тест.

Но, најмање тридесет посланика владајућих конзервативаца неће гласати за ове мере следеће недеље, а десетине планирају да се не појаве на седници. Тиме о новим мерама заправо гласа само опозиција. Kредибилитет владе је на климавим ногама.

Грађани се питају зашто би поштовали мере кад их не поштују ни они који их уводе.

За политичке новинаре у Британији, врста је спорта предвиђати каквом ће се политичком вратоломијом Борис Џонсон извући из сваке кризе.

Но, савезника је све мање, а из Бакингемске палате, нимало случајно, цури информација да је сама краљица затечена најновијом афером. Тако би Британија могла да у Нову годину уђе са новом владом.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво