Читај ми!

Војне снаге ОДКБ-а почеле повлачење из Казахстана

Војне снаге Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), предвођене Русијом, почеле су да се повлаче из Казахстана након једнонедељног боравка који је за циљ имао смиривање тензија након највећих немира који су избили у пост-совјетској ери у тој земљи.

Током неколико дана насиља и протеста због поскупљења горива било је погинулих и повређених, а председник Касим Џомарт Токајев се обратио ОДКБ-у за помоћ, па су мировњаци упућени у Казахстан.

Ове недеље су казахстанске власти саопштиле да се ситуација стабилизовала и да је завршена, како су навели, "анти-терористичка операција" у већем делу земље, као и у највећем граду Казахстана - Алматију.

"Захваљујући вашем доласку, казахстанска војска и безбедносне снаге су успеле брзо да спроведу задатак лоцирања и привођења бандита", рекао је заменик министра одбране Казахстана Мухамеџан Таласов приликом данашњег испраћаја дела мировњака ОДКБ-а.

Војни савез ОДКБ је у среду саопштио да ће контингенту мировне мисије бити потребно 10 дана да се потпуно повуче.

Протести у Казахстану, земљи богатој нафтом и гасом, избили су због скока цена горива.

Агенција Тас наводи да су власти притвориле око 10.000 људи због немира и саопштиле да су неки од нападача били странци које су тренирали исламски милитанти.

После немира, Токајев је сменио неке безбедносне званичнике, који су касније оптужени за издају. 

Казахстански председник је 5. јануара, услед ескалације протестних скупова, прихватио оставку претходне владе на челу са Аскаром Мамином, да би у уторак парламент за новог премијера изабрао Алихана Смаилова.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи