Читај ми!

Десетине погинулих у сукобима полиције и демонстраната у Казахстану, стигле мировне снаге

Више десетина људи је погинуло док је преко хиљаду повређено у сукобима полиције и демонстраната у Казакстану. Преко 2.000 људи ухапшено само у Алматију а у ту земљу стигли су и први руски мировњаци који треба да помогну у смиривању ситуације.

Демонстранти су покушали да заузму и неколико телевизијских станица укључујући и канал Мир и ТВ Казахстан када је повређен један од запослених. Kазахстанска полиција ухапсила је скоро 2.000 људи у Алматију, саопштило је министарство унутрашњих послова.

Оклопни транспортери праћени јаким полицијским и војним снагама заузели су рано јутрос трг у Алматију, где су стотине демонстраната наставиле протесте упркос томе што владе више нема, јер је јуче поднела оставку.

Запослени у полицијској управи у Алматију покренули су акцију чишћења у улицама Kарасај-батир и Масанчи, наведено је у саопштењу полиције.

Како наводе агенције, од демонстраната је ослобођен и аеродром "Актоб".  

У Kазахстану су избили немири због поскупљења горива, а председник те земље Kасим Жомарт Токајев обратио се Организацији уговора о колективној безбедности ОДKБ за помоћ, па су мировне снаге ОДKБ, укључујући Русију, упућене у ту земљу.

Полиција је саопштила да је у сукобима убила на десетине демонстраната у Алматију, највећем граду некадашње совјетске републике.

Државна телевизија је јавила да је у сукобима погинуло 13 припадника снага безбедности.

Из казахстанског Министарства здравља је саопштено да је у демонстрацијама претходних дана повређено најмање хиљаду људи, док је 400 хоспитализовано.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво