Читај ми!

Протести због пресуде Ритенхаусу - "сви полицајци су Кајл"

Ослобађајућа пресуда за Кајла Ритенхауса довела је до протеста широм Сједињених Држава. У Портланду су разбијане шофершајбне, излози и исцртани графити са поруком: "Сви полицајци су Кајл". Порота је донела праву пресуду, поручује Ритенхаус.

Кајл Ритенхаус је био оптужен за убиство две и рањавање треће особе, током немира који су избили у Кеноши када је полицајац пуцао на Афроамериканца Џејкоба Блејка.

Од тренутка хапшења, он је тврдио да није крив, да је дошао да помогне у заштити локалног предузећа и да је пуцао у самоодбрани када је нападнут.

Након изрицања ослобађајуће пресуде дао је изјаву за Фокс њуз:

"Порота је донела праву пресуду. Самоодбрана није нелегална. Драго ми је што је све добро прошло", рекао је Ритенхаус.

Гувернер Висконсина Тони Еверс је распоредио 500 припадника Националне гарде уочи изрицања пресуде у Кеноши, али није било знакова већих нереда, иако су се људи окупили испред суднице.

Протестовало се и у Портланду, где су се сукобили активисти који подржавају различите стране. Полиција је саопштила да су покушали да упадну у правосудни центар и да су претили да ће га спалити. Разбијене су шофершајбне и излог оближње продавнице. Исписали су графите "Сви полицајци су Кајл" и "Без правде, нема мира".

У Бруклину је 300 људи изашло на улице, а неки од демонстраната су рекли да је пресуда показала да чак ни белци који стану у одбрану Афроамериканаца нису безбедни, као и да само желе промену, а идентификују их као агресоре. Демонстранти су се попели и на мост и тако блокирали везу са Менхетном. Клекнули су на једно колено и узвикивали "Без правде нема мира" и "Џејкоб Блејк".

Протестовало се и у Чикагу и Калифорнији.

И док једни сматрају да је Ритенхаус херој који је штитио Кеношу од насиља, међу којима је и Трамп са изјавом "ако то није самоодбрана, ништа није", други Ритенхауса виде као срећног тинејџера који је непромишљено довео до ескалације једне хаотичне ситуације. За њих је ослобађајућа пресуда знак дубоке пристрасности праводусног система.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво