Сенка Авганистана над Конгресом САД, хаос који (ни)је морао да се догоди

Команданти Централне команде и Здруженог генералштаба, генерали Френк Макензи и Марк Мајли тврде да су, годину дана пре повлачења америчких снага из Авганистана, предлагали да око 2.500 војника остане у тој држави, иако је председник Џозеф Бајден, нешто касније, тврдио супротно. Бела кућа: Било је различитих прелога.

Сенка Авганистана над Конгресом САД, хаос који (ни)је морао да се догоди Сенка Авганистана над Конгресом САД, хаос који (ни)је морао да се догоди

Изјаве двојице генерала и подсећање на Бајденов интервју из августа, кључне су тачке спотицања пред Комитетом за оружане снаге Сената САД, који је по први пут јавно расправљао о хаотичном повлачењу америчких војника из Авганистана и последицама које ће тај догађај имати по светску безбедност.

Генерал Френк Макензи је рекао да је благовремено предочио да ће потпуно повлачење из Авганистана проузроковати колапс тамошње владе и оружаних снага.

Први човек Здруженог генералштаба Оружаних снага САД, генерал Мајли је подржао Макензијево излагање, наводећи да је још прошле јесени саветовао да у Авганистану треба да остане најмање 2.500 америчких војника, као подршка спровођењу споразума између САД и талибана.

Мајли и Макензи, међутим, нису желели да коментаришу да ли су то рекли директно председнику Бајдену.

"Нећу са вама поделити своју препоруку председнику, али ћу вам рећи моје мишљење… Предложио сам да у Авганистану остане 2.500 војника. Такође, прошле јесени сам предложио да остане 4.500 војника. То је моје мишљење", рекао је генерал Макензи.

На питање да ли је о томе разговарао са председником САД, Макензи је рекао да "се његово мишљење чуло".

Кључни део расправе водио се око инсистирања републиканаца на наводима из интервјуа који је Бајден дао Еј-Би-Сију у августу, када је негирао да су га команданти оружаних снага саветовали да у Авганистану остави 2.500 војника.

"Колико се сећам, то ми нико није рекао", рекао је тада Бајден.

Републиканци су инсистирали да се генерали одреде према Бајденовој изјави, али су обојица рекли да им не пада на памет да на такав начин коментаришу изјаве председника САД.

Портпаролка Беле куће, Џен Псаки је, суочена са питањима везаним за сведочења генерала у два километра удаљеној згради Конгреса, објаснила да су Бајдену "предочена различита мишљења о тим питањима", понављајући да би САД, задржавањем војника у Авганистану, ризиковале додатне жртве.

"Нећу улазити у детаље о томе ко је шта предлагао", рекла је Псаки.

Секретар за одбрану Лојд Остин је, истовремено, рекао да су Сједињене Државе биле затечене брзином којом су се распале влада и оружане снаге Авганистана.

"Били смо изненађени начином на који је нестала авганистанска војска, у великом броју случајева без испаљеног метка. Тврдити супротно било би нечасно", рекао је Остин.

Бајден је у априлу наредио да се до 11. септембра повуку сви амерички војници из Авганистана, након чега је у тој држави настао прави хаос. У серији догађаја који су уследили, талибани су, област по област, заузимали власт, док се истовремено тамошња војска напросто распала.

Средином августа, талибани су ушли у Кабул, из којег је 31. августа, после хаотичних догађаја око аеродрома, одлетео и последњи амерички авион.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи