САД и талибани потписали споразум, Американци и НАТО се повлаче из Авганистана

САД и талибански покрет потписали су споразум којим су утврђени услови за повлачење америчких и НАТО трупа из Авганистана. Уколико талибани не буду поштовали споразум са САД и уколико не седну за преговарачки сто са Кабулом, Америка ће тај споразум поништити, изјавио је министар одбране Марк Еспер.

Овај акт означиће и почетак повлачења хиљада америчких војника чиме ће бити окончано њихово 18 година дуго учешће у рату у Авганистану.

Споразум су у Дохи у Катару потписали специјални представник САД за помирење у Авганистану Залмаји Калилзад и главни амерички преговарач у разговорима са талибанима Мула Абдул Гани Барадар.

Државни секретар Мајк Помпео био је сведок потписивања. Говорећи на церемонији, Помпео је рекао да ће САД 'помно пратити поштовање договора са талибанама'. Овако ћемо (ми) осигурати да Авганистан више никада не служи међународним терористима," рекао је Помпео, преноси Си-Ен-Ен.

Министар одбране Марк Еспер пратио је потписивање споразума у Кабулу са авганистанским председником Ашрафом Ганијем. 

Амерички министар одбране рекао је да ће Сједињене Државе остати посвећене авганистанским снагама безбедности и да је потписивање историјског споразум између Вашингтона и талибана  добар корак.

"За постизање трајног мира у Авганистау биће потребно стрпљење и компромис међу свим странама", рекао је Еспер, преноси Ројтерс.

Уколико споразум не буде поштован биће поништен

Додао је да уколико талибани не испуне обавезе, Сједињене Државе неће оклевати да пониште споразум и да ће наставити да пружају авганистанским снагама безбедности потребну подршку. 

Изабрани председник Авганистана Ашраф Гани захвалио је НАТО-у и САД за напоре које су уложили у постизање партнерства, саопштено је на Твитеру.

"Партнери НАТО-а и САД нису жалили ни крви ни богатства како би постигли циљеве партнерства", наводи се у саопштењу канцеларије председника.

Потписивање споразума уследило је након недеље у којој су се и америчке снаге и талибани обавезали на смањење насиља. Према плану који ће бити потписан, САД треба да смање број војника у Авганистану са око 13.000 на 8.600.

У року од десет до 15 дана након потписивања споразума, талибани и представници свих делова авганистанског друштва, укључујући владу, сешће за сто и покушати да договоре уређење послератног Авганистана, укључујући и питање трајног примирја и права жена и мањина, наводи АП.

Ал Каида неће деловати у областима које милитанти контролишу

Разговори између авганистанске владе и талибана тек ће уследити.

Према овом споразуму, милитанти су се такође сложили да неће дозволити Ал Каиди или било којој другој екстремистичкој групи да делује у областима које они контролишу.

САД су извршиле инвазију на Авганистан неколико недеља након напада на Светски трговински центар 2001. године од стране Ал Каиде.

Више од 2.400 америчких војника настрадало је током готово две деценије сукоба. Око 12.000 војника и даље је стационирано у земљи.

Амерички председник Доналд Трамп поздравио је данашњи споразум САД са авганистанским талибанима, као корак ка повратку америчких војника кући и завршетку најдужег рата САД.

"Радимо на томе да окончамо најдужи амерички рат и вратимо наше војнике кући", наводи се у званичном саопштењу Беле куће, преноси Ројтерс.

Потписивање Споразума поздравља и НАТО, а генерални секретар Јенс Столтенберг је поручио да се сада очекују преговори унутар Авганистана и најавио да ће Алијанса смањити своје присуство у тој земљи. 

Европска унија сматра да је мировни споразум о повлачењу америчких трупа из Авганистана "важан први корак" ка свеобухватном мировном процесу у тој земљи у циљу стварања безбедности и стабилности за све њене грађане.

"Европска унија очекује да ће преговори унутар Авганистана започети без одлагања на инклузиван начин, а у циљу постизања трајног мира", наводе у Савету ЕУ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара