Бајден повлачи трупе из Авганистана до 11. септембра

Председник САД Џо Бајден одлучио је да повуче америчке трупе из Авганистана до 11. септембра 2021. године, 20 година након напада Ал Каиде и слања америчких трупа у Авганистан.

САД би тако пропустиле мајски рок за повлачење које је бивша админситрација председника  Доналда Трампа прошле године договорила са талибанима.

Рок за повлачење подударао би се са 20. годишњицом терористичких напада на Светски трговински центар и Пентагон у САД-у 2001. године.

Бајден је још раније рекао да ће бити тешко испоштовати крајњи рок до 1. маја.

Споразумом потписаним у фебруару 2020. године речено је да ће САД и њихови НАТО савезници повући све трупе за 14 месеци ако талибани испуне своја обећања, укључујући и не дозвољавање Ал Каиди или другим милитантним групама да делују у областима које су контролисали и настављају преговоре о националном миру.

Иако су талибани, тврди исламистички покрет, зауставили нападе на међународне снаге као део историјског споразума, они су наставили да се боре против авганистанске владе.

Постоји бојазан да би, уколико се стране војне снаге повуку пре постизања трајног споразума, талибани могли преузети власт.

САД у Авганистану има још око 2.500 војника.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво