Читај ми!

Ерупција вулкана на Ла Палми – штета 87 милиона евра, пепео највећа опасност по здравље

Већ пет дана се вулкан Кумбре Вијеха на Канарском острву Ла Палма не смирује. И овога јутра избацује лаву, док токсични пепео прекрива околину. Лава тече низ падине вулкана и руши све пред собом, мада спорије него претходних дана. До сада је уништено близу 200 објеката и велика површина пољопривредног земљишта, док је на хиљаде људи привремено евакуисано.

Прва ерупција на шпанском острву Ла Палма догодила се у недељу. Условила је евакуацију око 6.000 људи, а незаустављиве реке лаве уништиле су око 350 кућа и нанеле велику штету селима, плантажама банана, школама и другој инфраструктури. На видику је и нова опасност пошто се врела лава приближава мору.

Процењује се да је вулкан до сада уништио имовину вредну око 87.000.000 евра.

Очекује се да ће се облак сумпор-диоксида, који је проузроковала ерупција вулкана, у наредним сатима померити на исток изнад остатка Канарског архипелага, Иберијског полуострва и Медитерана.

Професор са Рударско-геолошког факултета Драган Миловановић наводи за РТС да су пре ерупције вулкана Кумбре Вијеха на Канарском острву Ла Палма научници забележили серију земљотреса у националном парку, те да заправо земљотреси упозоравају на могућу ерупцију.

"Већина ерупција је праћена слабијим земљотресима како би се раздрмала магматска комора и омогућио пролаз лави да изађе. У већини случајева, земљотреси су индикација, али они се догађају непосредно пре ерупције или можда пар дана пре. Друго, ерупцију вулкана могу предвидети и неке животиње које имају осетљива чула, али још увек је непознаница када ће и где бити ерупције вулкана", објашњава Миловановић. 

Указује да сваки земљотрес не значи да ће нужно доћи до ерупције вулкана.

"У подручју вулкана у већини случајева земљотреси су индикација ерупције, али земљотреси су такође један од видова ослобађања енергије на нашој планети, неки пут су праћени ерупцијом вулкана, а неки пут је та енергија ослобођена само кроз земљотресе", објашњава Миловановић.

Највећа опасност по здравље људи - прашина

Оцењује да вулкан Кумбре Вијеха спада у мирније вулкане, да није опасан као највећи живи вулкан у Европи – Етна, те да по његовом мишљењу не треба очекивати интензивније ерупције, нити веће деструкције, девастације и угрожавања човека.

Објашњава да су за човека, флору, фауну, тло, атмосферу, најопасније ерупције са вулканским пепелом и прашином. 

"Што се тиче опасности по здравље људи, највећа опасност је пепео, прашина која се у огромним количинама избацује у атмосферу. Та прашина  која оде у ваздух кад се врати може направити великих и озбиљних проблема. Гасови не утичу много на здравље, а лава може да нашкоди директно непосредној околини", указује Миловановић.

Облаци прашине могу да обиђу целу планету

Истиче да облаци прашине у неким случајевима могу да обиђу целу планету. 

Последице ерупције вулкана на популарном туристичком острву Ла Палма могле би да трају и до 84 дана, упозорио је Институт за вулканологију Канарских острва. Миловановић, са друге стране, каже да је тако нешто тешко предвидети.  

"Уз све поштовање тих људи, ја морам да кажем да је то јако тешко предвидети. Вулкан се пробудио након сто година, колико ће и како ће избацивати лаву зависи од више фактора. Мислим да је незахвално говорити о данима. Он би након ерупције по редоследу требало мало да се одмори. Ако се скупи још лаве и има довољно воде да излети напоље, он ће поново да избаци лаву. Може да буде то озбиљна количина, али ја не верујем јер није у питању вулкан као што је, на пример, вулкан Етна", закључио је Миловановић.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара