Читај ми!

Драматично на Ла Палми – све прекривено пепелом, страхује се од сусрета вреле лаве и мора

Ерупција вулкана на шпанском острву Ла Палма условила је евакуацију око 6.000 људи, а незаустављиве реке лаве уништиле су око 350 кућа и нанеле велику штету селима, плантажама банана, школама и другој инфраструктури. На видику је и нова опасност пошто се врела лава приближава мору.

Последице ерупције вулкана на популарном туристичком острву Ла Палма могле би да трају и до 84 дана, упозорио је Институт за вулканологију Канарских острва.

На хиљаде мањих земљотреса догодило се у данима након ерупције.

У уторак се отворио нови вулкански кратер, на око километар северно од гребена Кумбре Вијеха, где се прва ерупција догодила у недељу.

Ветар је на западној страни острва разнео вулкански пепео, који иритира очи и плућа.

Власти су упозориле људе да не отварају прозоре, чисте храну и одећу како би избегли унос отровног пепела у организам.

Такође, вулкан је свакодневно избацивао 8.000 до 10.500 тона сумпор-диоксида, који штетно утиче на плућа.

Проток лаве од прве ерупције у недељу знатно се успорио, па и даље није могуће прецизно утврдити да ли ће се само раширити копном или ће стићи до мора.

Дан након ерупције, лава се кретала брзином од 700 метара на сат, али је од тада успорила на четири метра на сат.

Страх од сусрета лаве са морем 

Иако лава на копну прави велику штету, сусрет вреле лаве и растопљених стена са хладном водом једнако је опасан, пошто ствара штетна и отровна испарења.

Управо зато канарске власти упозоравају да ће доћи до "критичног тренутка" када лава стигне до мора.

Ако се лава сусретне с морем, ствара се пара јер велике количине слане воде испаравају због велике разлике у температури лаве и воде – температура лаве је већа од 900 степени, док је вода око 23 степена.

Гасови који настају могу да изазову иритацију коже, очију и респираторних органа.

Такође, опасно је и накупљање лаве дуж морских гребена, чиме се ствара нестабилна делта, која је склона урушавању.

Како се лава брзо хлади у додиру с водом, делта се распада и урушава, понекад уз снажне експлозије које одбацују делове стена према копну или мору. Урушавање делте може изазвати и таласе кипуће воде.

Канари, архипелаг од седам острва у северозападној Африци, последњи пут су забележили ерупцију вулкана 2011. године, под морем у близини острва Ел Ијеро. Кумбре Вијеха је последњи пут еруптирао 1971. и 1949. године.