Ерупција вулкана на Канарским острвима, дим и пепео над Ла Палмом

На канарском острву Ла Палма у Шпанији прорадио је вулкан у близини националног парка. Нема података о повређенима, а слабо покретно становништво је евакуисано, саопштиле су локалне власти. У стању узбуне је пет општина, а на Ла Палму се упутио шпански премијер Педро Санчез.

Вулканска ерупција забележена је око 16.20 у крају Лас Манчас код места Ел Пасо на шпанском острву Ла Палма. У близини је национални парк Кумбре Вијеха.

Током ерупције се над тим делом острва надвио дим, а на земљу пада пепео.

Председник аутономне заједнице Канарска острва Анхел Виктор Торес је рекао за шпански јавни сервис РТВЕ да се ерупција догодила у области која није насељена, али да су људи који имају ограничено кретање еваукисани.

Додао је да нема података о повређенима.

Шпански премијер Педро Санчез је одложио свој пут у Њујорк, где је требало да се обрати на седници Генералне скупштине Уједињених нација и упутио се на Ла Палму.

У стању узбуне је пет општина на Палми. 

На острву су распоређени и војници како би помогли у евакуацији, навело је Министарство одбране јер се очекује да ће бити потребна додатна евакуација грађана из оближњих градова.

Пре ерупције, научници су забележили серију земљотреса јачине 3,8 степени у националном парку, навео је Шпански национални географски институт.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво