Читај ми!

Десет хиљада људи у Кабулу чека да се укрца у авион, човек са потернице шеф безбедности

Из Авганистана је до сада евакуисано 18.000 дипломата и цивила, саопштио је НАТО. Док траје евакуација, Кабулом одјекују пуцњи. Талибани су појачали потрагу за особама које су радиле за НАТО или претходну авганистанску владу, упозориле су Уједињене нације у објављеном документу. Каже се да је велики број таквих појединаца, да наоружани талибани иду од куће до куће како би нашли те људе и прете члановима њихових породица.

Та информација стигла је из поверљивог документа Норвешког центра за глобалне анализе који обезбеђује обавештајне податке за УН.

Двојица држављана Србије, Марко Прибак и Александар Цвејић, који су евакуисани из Авганистана, стигли су у Србију.

Александар Цвејић је стигао у Грачаницу где му је породица. За РТС је кратко испричао да у Кабулу владају "страва и ужас" и да се, каже, "дешавало свашта".

Талибани су увели и полицијски час у Кабулу – ником није дозвољено да напусти дом од 21 сат до зоре, осим у хитним случајевима.

Талибани су прогласили стварање Исламског Емирата Авганистан, четири дана након што су преузели Кабул од владе која је уживала подршку Запада и 102 године након што се Британија одрекла своје власти над том земљом.

Званични портпарол талибана Забихулах Муџахид је, у посту на Твитеру, објавио стварање нове државе - Исламског Емирата Авганистан, поделивши и слику на којој је застава Емирата са грбом.

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја рекао је да све указује на то да је дводеценијска мисија САД и њихових савезника у Авганистану била неуспешна и да се после повлачења америчких трупа народ у тој држави нашао у врло тешкој ситуацији.

"Све што је коалиција коју су предводиле САД урадила у Авганистану у протеклих 20 година претворило се у дим", навео је Небензја у обраћању Савету безбедности УН, преноси Тас.

Мала авганистанска провинција Панџшир, у подножју планинског ланца Хиндукуш, постала је последњи бедем против талибанских бораца.

Ако талибани одлуче да своје снаге покрену према последњој провинцији коју не контролишу, становници Панџшира поручују да неће положити оружје и побећи, јавља извештач Њујорк поста са лица места.

Портпарол Пентагона Џон Кирби каже да је мисија америчке војске и даље одржавање контроле над аеродромом у Кабулу.

Кирби је нагласио да останак америчке мисије после 31. августа захтева "пристанак" талибана.

Наглашава да није било "непријатељске интеракције" између талибана и америчких војника.

Авганистански фудбалски репрезентативац погинуо је у паду из америчког авиона на аеродрому у Кабулу у понедељак, јавила је тамошња новинска агенција Аријана, а пренео је Ројтерс.  

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво