Читај ми!

Талибани прогласили "Исламски Емират Авганистан", једна провинција и даље пружа отпор

Западне земље настављају евакуацију својих држављана и авганистанских сарадника из Кабула. До сада је евакуисано више од 6.000 дипломата, хуманитараца и цивила. На аеродрому је безбедно и мирно јер га контролшу амерички војници, али проблем праве талибани који држе под контролом све путеве ка аеродрому. Председник САД Џозеф Бајден поручује да ће задржати војску у Авганистану док се и последњи Американац не евакуише, макар то значило пробијање последњег рока за повлачење трупа, 31. августа.

Бројне европске земље, као и Јапан, Аустралија и Индија евакуишу своје држављане, али и Авганистанце из Кабула. Само су Сједињене Државе до сада евакуисале 5.200 људи, од тога 2.000 током протекла 24 сата.

Вашингтон планира да из Кабула "извуче" 22.000 угрожених Авганистанаца и свих 15.000 Американаца који су и даље у земљи.

На аеродрому је безбедно и мирно јер га контролише око 4.500 америчких војника уз помоћ савезника, али све путеве који воде до аеродрома контролишу талибани.

Талибани не пуштају Авганистанце који немају путне исправе да прођу контролне пунктове, али чак и за оне са документима пут до аеродрома је често опасан изазов, преноси Би-Би-Си.

Заменица државног секретара САД Венди Шерман потврдила је у среду да су Сједињене Државе добиле извештаје у којима се наводи да талибани, супротно обећањима које су давали у јавности, блокирају Авганистанце да стигну до аеродрома у Кабулу, одакле би требало да се евакуишу.

"Ово је потпуна катастрофа. Талибани су пуцали у ваздух, гурали људе, ударали их пушкама", испричала је особа која је покушала да се пробије до аеродрома. 

Министар одбране САД Лојд Остин обећао је да ће САД учинити све што је могуће како би био створен пролаз до аеродрома у Кабулу, али наглашава да немају могућности да изађу са територије аеродрома и прошире акцију на цео Кабул. 

Гани: Да сам остао, био бих сведок крвопролића у Кабулу

Председник Авганистана Ашраф Гани поручио је из Уједињених Арапских Емирата, где се налази у изгнанству, да је напустио Кабул како би спречио крвопролиће.

Негирао је наводе да је са собом понео велику суму новца приликом напуштања председничке палате.

"Да сам остао, био бих сведок крвопролића у Кабулу", рекао је Гани у видео-обраћању које је пренето на Фејсбуку, у свом првом појављивању након одласка из Авганистана.

Најмање три особе су погинуле, а више десетина је повређено када су талибани у среду отворили ватру на демонстранте у граду Џалалабаду.

Пуцале су у ваздух и америчке трупе које обезбеђују аеродром у Кабулу, како би контролисале гужву и стампедо у којем је повређено 17 особа.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара