Читај ми!

Убиство Дафне Каруане Галиције – тужилаштво тражи доживотни затвор за бизнисмена са Малте

Малтешко тужилаштво тражи доживотну казну затвора за бизнисмена Јоргена Фенечa за убиствo истраживачке новинарке Дафне Каруане Галиције, преноси "Гардијан". Свирепо убиство новинарке, које се десило пре четири године, потресло је Малту.

Главни државни тужилац Малте званично је поднео оптужницу против Јоргена Фенечa, једног од најпознатијих бизнисмена у тој земљи, због наводног организовања убиства познате новинарке те земље Дафне Каруане Галиције.

Фенеч је ухапшен у новембру 2019. године, док је покушавао да отплови са Малте јахтом, када је оптужен за саучесништво у убиству и злочиначко удруживање, али је он то негирао.

Према оптужници, којом се потврђује да ће се судити Јоргену Фенечу, тражи се доживотна казна затвора због оптужбе за сучесништво у убиству, као и између 20 до 30 година затвора за другу оптужбу – злочиначко удруживање.

Подношењем оптужнице завршено је прикупљање доказа против Фенеча, започето још 2019. године, када је први пут оптужен, преноси Тајмс оф Малта.

Дафна Каруана Галиција била је једна од најистакнутијих истраживачких новинара Малте. Убијена је 2017. године, у близни своје куће, у експлозији бомбе која је била постављена испод њеног аутомобила.

Убиство новинарке изазвало је оштре међународне реакције, те протесте, а премијер Џозеф Мускат је под тим притиском 2019. године био приморан да дâ оставку, преноси Гардијан.

Тројица мушкарца, који се сумњиче да су подметнули бомбу испод аутомобила новинарке, ухапшени су у децембру 2017. године.

Један од њих, признао је кривицу и склопио споразум о признању и служи затворску казну од 15 година.

Друга двојица чекају на суђење.

Снажна експлозија, према оптужници, потресла је 16. октобра 2017. године, у поподневним часовима, мирно насеље Биднија, непосредно након што се Дафна Каруана Галиција поздравила са сином Метјуом, рекавши му да иде у банку, али није знала да ће бити убијена на тако кукавички и бруталан начин.

Јорген Фенеч је априла 2017. године од свог сарадника тражио да нађе неког да убије новинарку, а сарадник је "склопио посао" са извршиоцима за 150.000 евра, пише у оптужници, преноси Тајмс оф Малта.

Независна судска истрага, прошлог месеца, утврдила је да је Малта одговорна за убиство новинарке јер је створила атмосферу некажњивости и дозволила да се овакво убиство деси.

Истрага је закључила да је "културу некажњивости" у Малти створио врх тадашње владе.

Било је јасно да је убиство новинарке Дафне Каруане Галиције било суштински или директно повезано са њеним истраживачким радом, навела је комисија.

Премијер Роберт Абела, који је наследио Џозефа Муската, извинио се породици Каруане Галиције, након што је објавио извештај ове истраге, обећавши да ће узети у обзир све њене закључке.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво