Читај ми!

Истрага о убиству новинарке: Малта да сноси одговорност

Независна истрага о убиству малтешке новинарке Дафне Каруане Галиције показала је да држава мора да сноси одговорност за овај злочин, преноси Ројтерс.

Малтешка новинарка Дафна Каруана Галиција убијена је 2017. године, у експлозији бомбе која је била постављена испод њеног аутомобила

Тужиоци верују да је убиство организовао познати бизнисмен Јорген Фенеч, који је имао блиске везе за високим владиним функционерима.

Јорген Фенеч, који чека суђење због повезаности са убиством, негира сваку одговорност. 

Тројица мушкарца, који се сумњиче да су подметнули бомбу испод аутомобила новинарке, ухапшени су у децембру 2017. године.

Један од њих, признао је кривицу и склопио споразум о признању и служи затворску казну од 15 година.

Друга двојица чекају на суђење.

Мушкарац који је признао да је посредовао у овом злочину, постао је заштићени сведок, те је помилован. 

Независна истрага, који су спровели један активан и двојица пензионисаних судија, закључила је да је "културу некажњивости" у Малти створио врх тадашње владе.

"Принцип некажњивости се проширио на друга регулаторна тела и полицију, доводећи до колапса владавине права", наводи се у извештају, који је објавио премијер Роберт Абела, преноси Ројтерс

Речено је да држава није препознала ризике по живот новинарке Каруане Галиције, нити је преузела кораке да их избегне. 

Премијер Роберт Абела, који је наследио Џозефа Муската, навео је да извештај захтева "зрелу" и објективну анализу и поручио да је потребно научити лекције и наставити реформе са већом одлучношћу.

Џозеф Мускат поднео је оставку јанура 2020. године после хапшења Јоргена Фенеча, чију су повезаност са министрима и полицијом открили медији, а некадашњи премијер није оптужен за умешаност у овај случај.

Било је јасно да је убиство новинарке Дафне Каруане Галиције било суштински или директно повезано са њеним истраживачким радом, навела је комисија.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво