Читај ми!

РТС у Израелу: Ситуација и даље запаљива, мултиетничке средине "на радару" безбедносних снага

Већ два дана поштује се споразум о прекиду ватре између Израела и палестинског Хамаса, али је ситуација и даље запаљива. У Израелу је први радни дан, док у Појас Газе стиже хуманитарна помоћ.

Политички представник Хамаса у Гази Исмаил Ханије поручио је да се борба наставља, јавља из Јафе репортер РТС-а Владимир Банић.

Ханије тражи ослобађење џамије Ал Аксе и Шеик Џаре, дела старог града у Јерусалиму, где неким палестинским породицама прети исељење, што је и био један од разлога за 15-дневни сукоб Израела и Палестинаца.

Ханије тврди да Јерусалим остаје центар сукоба, што медији у Израелу тумаче да је ситуација и даље запаљива и да Хамас нема жељу да заустави дестабилизацију Израела, посебно у Јерусалиму.

Уопште, средине које су мултиетничке остају на радару безбедносних снага, као и Јафа, где је у суботу ухапшено четоворо људи због паљења куће у којој је тешке опекотине задобио 12-годишњи арапски дечак.

Први радни дан у Израелу 

И даље се осећа висока тензија. Данас је први радни дан у Израелу након успостављања примирја. Право после склоништа и сирена кренуло се на посао.

Министар финансија Израел Кац, на седници Кнесета је запретио лидерима Хамаса да ће им "откинути главе" ако се понови ракетирање из Газе. Тамо представници УН обилазе места удара и обећавају помоћ.

"Овде је била зграда где сам упознала оца и ћерку из седмочлане породице. Осталих пет чланова те породице је погинуло, били су цивили, тако да овде није реч само о штети на инфраструктури, већ о изгубљеним породицама. Имамо механизме помоћи које смо успоставили још 2014., заједно с палестинским и изралеским властима, како бисмо осигурали да помоћ за обнову Газе стигне у праве руке," каже Лин Хејстингс, заменик координатора за мировни процес на Блиском истоку УН.

Стиже хуманитарна помоћ 

У Газу су почели да улазе хуманитарни конвоји. Уједињени Арапски Емирати су до сада на тај начин значајно помагали Газу.

Сада је принц Шеик Мохамед Бин Зајед понудио и да се у његовој земљи одрже израелско - палестински мировни преговори. Још нема одговора.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво