Читај ми!

Израел и Хамас постигли договор о примирју у Гази после 11 дана сукоба

После три сата заседања израелски Кабинет за безбедност одлучио је да обустави нападе на Газу, јављају израелски медији. Званичник Хамаса потврдио да је постигнут "међусобни и истовремени прекид ватре".

После 11 дана непрекидног ракетирања Појаса Газе и Хамасових напада на Израел, Кабинет за безбедност Израела донео је одлуку о прекиду ватре.

Кабинет премијера Бенјамина Нетанијахуа потврдио је да је Кабинет за безбедност једногласно одобрио прекид ватре у Гази.

У изјави се каже да су се министри сложили да "прихвате египатску иницијативу за узајамни прекид ватре без икаквих услова, а време када ће ступити на снагу биће накнадно утврђено."

Званичници израелске одбране информисали су на састанку министре да је "Хамас претрпео озбиљне ударце".

Званичник Хамаса потврдио је за Ројтерс да је постигнут "међусобни и истовремени" прекид ватре са Израелом, чиме ће бити окончан 11-дневни сукоб у Гази.

Како медији наводе, очекује се да прекид ватре почне у 2 сата иза поноћи.

Палестински извори наводе да израелске снаге настављају са гађањем циљева у појасу Газе, уочи почетка примирја, док је Израел апеловао на грађане који живе у пограничним насељима да остану на домак склоништа.

Реакције из света на примирје 

Амерички државни секретар Ентони Блинкен каже да је спреман да отпутује на Блиски исток.

"Спреман сам у било које време да одем у Израел, на Блиски исток, ако би то помогло примирју и помагању у побољшању живота и Израелаца и Палестинаца", рекао је амерички државни секретар.

Египатски напори на постизању прекида ватре између Израелаца и Палестинаца били су успешни, јавила је египатска државна телевизија. 

Две египатске делегације биће послате да надгледају споразум о прекиду ватре чији је циљ окончање 11-дневних сукоба,саопштили су египатскижу дипломатски извори.

Делегације ће бити послате у Тел Авив и на палестинске територије да „надгледају спровођење прекида ватре и процедура за трајно одржавање стабилних услова".

Одлуци о прекиду сукоба претходила је и жустра расправа на седници Скупштине УН у Њујорку. 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво