Читај ми!

Трка са временом у Суецком каналу, стотине пловила чека на ослобађање пловног пута

Напори тимова који су ангажовани на ослобађању заглављеног брода за превоз контејнера који је блокирао пловни пут у Суецком каналу додатно су отежани пронађеним камењем испод прамца тог огромног пловила.

Багери који раде на ослобађању "Евер Гивена" до сада су пребацили 27.000 кубних метара песка са дубине од 18 метара, а радови се одвијају непрекидно у складу са условима ветра и плиме, саопштила је Управа Суецког канала (СЦА).

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси наредио је припреме за могуће уклањање неких од 18.300 бродских контејнера.

Док се још не зна када би "Евер Гивен" могао да заплови, извор Ројтерса из СЦА навео је да било која операција олакшавања терета са брода неће започети пре понедељка, док спасилачки тимови покушавају да искористе осеку.

Са друге стране, два извора СЦА рекли су Ројтерсу да је на прамцу брода пронађено камење, што компликује операцију ослобађања брода, а тиме и пловног пута у Суцеком каналу.

Очекује се да ће до понедељка стићи још два моћна тегљача.

Како је навео званичник Управе канала, пола дана користе се багери, а у другу половини тегљачи, што зависи од плиме.

Око 15 одсто светског саобраћаја прелази Суецки канал, који је за Египат кључни извор девизних прихода. Тренутна блокада доноси дневне губитке од 14 до 15 милиона долара.

"Евер Гивен", дуг 400 метара, заглавио се у уторак дијагонално преко јужног дела канала по јаком ветру, зауставивши саобраћај у једном од најпрометнијих пловних путева на свету.

Најмање 369 пловила чека на транзит кроз канал, укључујући десетине бродова за превоз контејнера, нафтне танкере и  бродове који превозе течни природни гас (ЛНГ) и течни нафтни гас (ЛПГ).

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво