Читај ми!

Насукани брод у Суецком каналу благо померен, нема процене када би могао поново да заплови

Теретни брод "Евер Гивен" је, захваљујући напорима, мало померен, али је и даље остао насукан и блокира Суецки канал, један од најважнијих поморских путева на свету. Не може се проценити када ће моћи поново да заплови, због чега су многи бродови пошли на пут око Африке.

Напори да се тегљачима и откопавањем помери велики теретни брод који блокира Суецки канал допринели су да се крма пловила помери, али није јасно када ће брод поново да плута, саопштено је из управе Суецког канала, пренео је Ројтерс.

Теретни брод "Евер Гивен", дуг 400 метара, блокирао је Суецки канал у уторак због јаког ветра који га је насукао дијагонално на обе стране обале.

Из управе Суецког канала су за локалне медије навели да је вода почела да иде испод пловила и да очекују да ће брод поново моћи да плови.

Око 15 одсто светског теретног саобраћаја пролази кроз Суецки канал, а тренутно на стотине бродова са обе стране канала. Многи бродови су променили руту и пут до Европе наставили око Африке.

Управа Суецког канала спрема план за брзи пролаз више од 130 пловила када брод "Евер Гивен" поново заплови.

Због застоја у Суецком каналу повећане су цене транспорта нафте, а стручњаци процењују да ће светска привреда забележити губитке и до десет милијарди долара на недељном нивоу. 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво