Читај ми!

Виктор Лазић из Занзибара: Тело председника Магуфулија преносе из града у град, људи гину трчећи да га виде

Нико није очекивао такву реакцију Танзанијаца на смрт човека кога су звали Булдожер јер је градио пруге и путеве, али је често критикован

Председник Танзаније Џон Магуфули преминуо је од последица ковида 17. марта и од тада се његово тело сели по целој земљи како би му грађани одали почаст. Два дана после његове смрти његова заменица Самија Хасан изабрана је за нову председницу, прва жена на том месту у историји ове афричке земље.

Наш сарадник Виктор Лазић нашао се у Танзанији управо у тренутку када се све ово догађало. У суботу је био у главном граду Додоми где се уписао у књигу жалости у име удружења љубитеља књиге Адлигат, којем председава.

Данас је стигао на Занзибар где такође присутвује мимоходу око председниковог тела које је ту донесено.

„За мене је то било прилично неочекивано јер је његово тело већ било пренето у главни град Додому који је много ближе месту где ће у петак председник бити сахрањен. Занзибар је на потпуно супротном крају земље," говори Виктор за портал РТС-а.

„Занзибар је такође крај у којем је председник уживао најмању подршку, овде има најјачу опозицију и највише га критикују. Чак су мислили да ће се осрамотити и да се људи неће појавити у већем броју да виде тело покојног председника. Испоставило се да је слика потпуно супротна. На хиљаде, на десетине хиљада грађана дошло је да види његово тело."

„Сахрана је врло необична. Ја тако нешто нисам ни чуо ни видео. Највише ме подсећа на приче о сахрани Јосипа Броза Тита. Кроз целу земљу, већ недељу дана тело носе од места до места. Пошто су раздаљине огромне, то углавном раде авионом."

„Јуче је у Додоми било девет председника држава и још сигурно двадесет високих званичника углавном афричких држава који су дошли да одају пошту председнику Магуфулију."

Виктор каже да интересовање грађана повремено доводи до трагедија.

„Током мимохода око тела стално долази до стампеда. Јуче је једна жена са четворо мале деце погинула у једном таквом стампеду."

Вирус у папаји и ананасу 

Занзибар је, иначе, родно место нове председнице Танзаније.

„Положај Занзибара је горуће питање Танзаније, то је најразвијенији део земље. Вековима је био независна држава, чак и када је био колонија имао је сопствену управу. Био је султанат. Занзибар има традицију независности, а економска ситуација је драстичено боља него у остатку Танзаније. Не крије се да због тога има проблема. Било је више покушаја да се промени уставни уређење државе."

„Нова председница је учествовала у тим покушајима да се уведу уставне промене тако да ће бити занимљиво видети шта ће се сада дешавати. Она не само што је са Занзибара, она је и Муслиманка и жена и то је за ову државу све ново и необично."

„Танзанија има скоро милион квадратних километара. То је десет, једанаест пута веће од Србије. Има 56 милиона становника. Промене овде утичу на цео афрички континент."

Виктор каже да је последњих дана почео да примећује и промене у односу према пандемији коју покојни председник није признавао.

„Покојни председник је по професији био хемичар. Радио је у школи као професор хемије, а после у хемијској индустрији. Он је доказивао да коронавирус не постоји и да су тестови смешни тако што је на корону тесирао воће папају и ананас. Тестови су наводно показали да у том воћу има короне."

„Када сам овде дошао пре месец дана мера против короне није било уопште. Сада је ситуација другачија. Јуче сам први пут у једној државној институцији видео упозорење да ако неко има симптоме ковида треба да се јави на написани број. Сама чињеница да државна институција признаје да корона постоји је велики корак за ову земљу. Види се намера да се макар неке мере спроведу што је наговештај да ће доћи до промене по овом питању."

Кинески утицај 

Виктор каже да нико не крије да земља има много проблема, а инфраструктура је највећи.

„ Људи сматрају да је Магуфули заслужан за изградњу инфраструктуре. Народна република Кина овде има велике интересе, на сваком кораку се виде њихове грађевинске машине.

Покојни председник је потписао уговор за изградњу јако важне железничке трасе у дужини од две и по хиљаде километара с краја на крај Танзаније."

„Нова председница је за разлику од свих претходника школована у Енглеској и биће веома занимљиво да се види какво ће бити будуће опредељење Танзаније. Овде људи од председнице и нове власти очекују да настави пројекте изградње путева и пруга. А надимак председника Џона Магуфулија био је Булдожер управо због изградње и експресности."

Путопис Виктора Лазића из Танзаније читаћете наредних дана на порталу РТС-а.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво