Читај ми!

Бајден и лидери ЕУ траже ослобађање Наваљног

Новоизабрани амерички председник Џозеф Бајден поручио је да би Русија требало одмах да ослободи опозиционог лидера Алексеја Наваљног који је приведен по повратку из Берлина у Москву.

"Наваљни би требало одмах да буде ослобођен, а извршиоци нечувеног напада на њега би морали бити изведени пред лице правде", наводи се у Твитер објави Џејка Саливена, будућег Бајденовог саветника за националну безбедност.

Како преноси Ројтерс, додаје се "да напад Кремља на живот Наваљног није само кршење људских права већ и увреда за све Русе који би хтели да се чује њихов глас".

Руска полиција привела је опозиционог политичара Алексеја Наваљног на пасошкој контроли аеродрома "Шереметјево", одмах пошто је у Москву стигао из Немачке.

Након вешерашњег хапшења руског опозиционара Алексеја Наваљног на аеродрому у Москви, лидери више земаља чланица ЕУ поручили су руским властима да захтевају да га одмах ослободе.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки затражио је да Наваљни одмах буде пуштен на слободу и позвао лидере ЕУ да брзо одреагују на одлуку власти у Москви.

"Хапшење Наваљног је још један покушај да се застраши демократска опозиција у Русији и брз и недвосмислен одговор ЕУ је од пресудног значаја. Поштовање грађанских права је темељ демократије", поручио је на Твитеру Моравјецки, преноси Ројтерс.

Министар спољних послова Чешке Томаш Петричек обећао је да ће питање о хапшењу Наваљног покренути на састанку Европског савета за спољне послове и оценио да је притварање руског опозиционара политички мотивисано.

Министар спољних послова Словачке Иван Корчок изразио је забринутост због уапшења Наваљног.

"Њему је место у арени слободне и фер политичке борбе, а не у притвору", написао је на Твитеру Корчок, преноси Тас.

Литванија, Летонија и Естонија, земље чланице Европске уније, позвале су вечерас на "увођење рестриктивних мера" Русији због хапшења Наваљног на аеродрому у Москви, саопштио је на Твитеру литвански министар спољних послова Габријелиус Ландсбергис.

"Захтевамо да Наваљни хитно буде пуштен", написао је Ландсбергис и оценио да је задржавање Наваљног у притвору "потпуно неприхватљиво".

Хапшење руског опозиционара Алексеја Наваљног у Москви је недопустиво и руске власти треба одмах да га ослободе, поручио је председник Европског савета Шарл Мишел.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво