Читај ми!

Алексеј Наваљни ухапшен по слетању у Москву

Руска полиција привела је опозиционог политичара Алексеја Наваљног на пасошкој контроли аеродрома "Шереметјево", одмах пошто је у Москву стигао из Немачке.

Наваљни је задржан када је показао пасош граничарима пре формалног уласка у Русију, рекли су сведоци Ројтерса. Његовој супрузи Јулији, портпаролки и адвокату, дозвољен је улазак у Русију.

Само слетање авиона Наваљног пропратиле су компликације, пошто је уместо да слети на аеродром "Внуково", летелица преусмерена на "Шереметјево", како би се избегли новинари и присталице.

Наваљни се вратио у Русију иако су власти претходно најавиле да ће бити ухапшен ради издржавања затворске казне због наводне проневере 2014. године, пренео је раније Ројтерс.

То је било први пут да се Наваљни вратио кући откако је наводно отрован прошлог лета. 

При уласку у авион, рекао је да није мислио да ће бити ухапшен и додао да је невин.

"Чега се морам бојати? Шта ми се лоше може догодити у Русији?" додао је он. "Осећам се као држављанин Русије који има свако право на повратак", додао је Наваљни.

Наваљни, који се нада успеху на парламентарним изборима у септембру, суочава се с потенцијалним проблемима у још три кривична случаја, за која каже да су политички мотивисана, преноси Ројтерс.

Ухапшено неколико присталица Наваљног на аеродрому

Руска полиција ухапсила је неколико присталица Алексеја Наваљног на московском аеродрому "Внуково", док су чекали да он слети, јавио је ОВД-Инфо.

На видео-снимцима објављеним на друштвеним мрежама може се видети како полицајаци одводе са терминала на "Внукову" опозициону политичарку Љубов Собољ, пренео је Ројтерс.

Наваљни, један од водећих критичара председника Владимира Путина, пребачен је авионом на лечење у Немачку у августу, након што је колабирао у авиону.

Немачка и друге западне државе навеле су да је то био покушај убиства помоћу нервног агенса новичока. Москва негира такве наводе.

"Путин је толико бесан што сам преживео његово тровање да је наредио ФСИН да се обрати суду и захтева да ми условна затворска казна буде промењена у праву", навео је тада Наваљни на Твитеру. 

Немачка је јуче предала Русији транскрипте интервјуа са Наваљним у склопу истраге Москве о наводном тровању, саопштио је портпарол немачког Министарства правде и затражио да се спроведе темељна истрага.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво