Читај ми!

Како Мосад преко популарних серија "пеца" нове регруте

После деценија проведених у сенци колега из других земаља, израелска обавештајна агенција Мосад све чешће добија медијски простор, како у свакодневним вестима, тако и у популарним серијама и филмовима.

У стварном животу, детаљи операција приписаних израелској обавештајној агенцији Мосад присутнију су у јавности него икада раније, укључујучи крађу тајних докумената о иранском нуклеарном програму, убиство Абдулаха Ахмеда Абдулаха, другог човека Ал Каиде, у Техерану, као и недавни атентат на иранског нуклеарног научника.

На екрану, хит серије попут Еплове "Teheran", Нетфлискове "The Spy" i "False Flag" са стриминг платформе Хулу, представиле су Мосад као хладну, немилосрдну и ефикасну машинерију.

Далеко од тога да агенцији смета популарност, тврде бивши агенти, јер Мосаду требају регрути.

Да би добио висококвалификоване кадрове и запослио најбоље и најталентованије младе људе способне да се снађу на светским сајбер бојним пољима, Мосад се такмичи са веома развијеним израелским приватним технолошким сектором који нуди сјајно плаћена радна места.

Чак и војни ветерани који су своје каријере градили у Мосаду често напуштају службу, запошљавају се у стартап компанијама или оснивају сопствене.

Као одговор на то, Јоси Коен, шеф Мосада од 2016. године и блиски сарадник премијера Бенјамина Нетанјахуа, кренуо је у велику акцију запошљавања и повећао буџет агенције.

"Одједном се затичем да радим ствари које сте можда видели само у филмовима"

Мосадова кампања регрутације подразумева појачано присуство на друштвеним мрежама као и прорачунато ширење гласина о наводним успесима и подвизима агенције.

Бивши агенти кажу да агенција прећутно навија да популарне серије и филмови ураде за Мосад исто што је легендарни "Топ ган" урадио за Америчку ратну морнарицу - учине да живот у организацији поново изгледа кул.

"Мисије Мосада које су изложене јавности чувају наше наслеђе и омогућавају људима да осећају понос и размишљају о следећој генерацији. Треба нам више агената", каже Авнер Аврахам који је 28 година био официр Мосада, а сада ради за консултантску фирму коју ангажују и холивудски студији.

Нови Мосадов интернет сајт, у чијем дизајнирању је Аврахам учествовао, такође подстиче регрутацију младих. На његовој почетној страници налази се и цитат: "Одједном се затичем да радим ствари које сте можда видели само у филмовима."

Аврахам се сећа да су он и његове колеге у потрази за испирациом гледали филмове о Џејмсу Бонду.

Репутација агенције назире се већ из филма "Минхен" Стивена Спилберга, снимљеног 2005. године, а чији је главни јунак бивши агент Мосада послат да се освети палестинским терористима за убиство 11 израелских спортиста на Олимпијским играма у Минхену 1972. године.

У "Минхену" и сличним филмовима инспирисаним агентима Мосада, честа тема је и психолошки данак који бруталност посла узима.

Израел постао значајaн извозник серија и филмова

Екранизација Мосадових подухвата, али и сличне ратне драме помогле су Израелу да постане значајан извозник филмова и телевизијских серија.

Тренд је започет 2010. године са серијом "Hautfim" која приказује повратак кући тројице Израелаца који су били заточени у Либану, а на којој је базирана и америчка серија "Homeland".

Потом је Нетфликс 2016. године купио серију "Fauda", измишљену причу о израелској антитерористичкој јединици која делује на окупираној Западној обали.

Познати енглески глумац Саша Барон Коен је играо у серији "The Spy" која прати легендарног агента Мосада чије је непоколебљиво чување обавештајних података помогло Израелу да оствари брзу победу у рату 1967. године, а који је био мучен и затим јавно обешен на тргу у Дамаску.

У марту је Ума Турман објавила да ће глумити у америчком римејку израелске серије "False Flag" чија се прича заснива на атентату војног заповедника Хамаса који се догодио 2010. године у Дубаију, а за који је оптужен Израел.

Најновија и најактуелнија је серија "Teheran" која прати младу жену, хакера Мосада на тајном задатку у иранској престоници. Серија је емитована у Израелу, а доступна је на Епловој стриминг платформи.

Свако има пријатеља или ујака у Мосаду

Неки агенти ипак сматрају да би експонираност Мосада у јавности и мелодраматични прикази акција могли да отежају посао правим агентима.

Забринути су и због све веће отворености агенције према јавности и причама о агентима које се све чешће могу чути.

"У моје време нико није причао о било чему, ни са новинарима ни са било ким другим", каже један од бившиг агената. 

Званично, у израелској служби важи правило да нема причања о тајним операцијама, али је у Израелу популарна и пошалица да свако има пријатеља или ујака у Мосаду.