Читај ми!

Обећања у Нешвилу, председник успеха или председник науке

Доналд Трамп и Џо Бајден разменили тешке оптужбе у Нешвилу. Трамп најавио ”пропаст” ако на изборима победи кандидат демократа. Бајден обећао милионе нових радних места. Дебата протекла без инцидената.

Председник успеха и председник науке

Морамо да учинимо земљу потпуно успешном, каква је била пре него што је стигла куга из Кина, рекао је Трамп, обећавајући да се Американци, уколико победи, ујединити око успеха.

Представљаћу све... Бићу председник који ће науку претпоставити бајкама... Отворићемо милионе радних места. Сви ће имати једнаку прилику, рекао је Бајден.

EPA/ Chip Somodevilla / POOL

Бајден: Закон из 1994. године је био грешка

Трамп је на Бајденову оптужбу да је расиста, одговорио да су десетине хиљада, махом Афроамериканаца, завршиле у затвору захваљујући његовом закону из 1994. године.

"То је била грешка и од тада покушавам да то променим", рекао је Бајден, наводећи да људи који имају проблем са дрогама или алкохолом не треба да иду у затвор, већ на рехабилитацију.

"Зашто то нисте урадили... Само причате и ништа не радите", рекао је Трамп.

Трамп је рекао да жели "најчистији ваздух", наводећи како су "Русија, Кина, Индија... прљаве", те да је америчка економија била на путу пропасти због Обаминог Париског споразума.

"Имамо моралну обавезу да реагујемо и научници упозоравају да нам време истиче", рекао је Бајден, наводећи да ће његов еколошки план отворити милионе нових радних места.

Кандидат демократа је, такође, најавио озбиљан рез у енергетској политици, најављујући субвенције компанијама које користе обновљиве изворе енергије и потуно одустајање од носилних горива.

Трамп се упоредио са Линколном

Расни проблеми у САД, који већ месецима потресају ову државу, били су наредна тема дебате. "У Америци постоји институцијализовани расизам", рекао је Бајден, обећавајући боље здравствено осигурање, више послова и лакши приступ образовању за припаднике мањинских заједница. 

"Бајден никада ништа није урадио иако је део власти 47 година", одговорио је Трамп, рекавши да је од њега за једнакост свих раса урадио једино Абрахам Линколн, који је 1863. године укинуо ропство.

Нешто касније, Трамп је објаснио да се није поредио са Трампом, већ да је истакао чињеницу да од Линколна за Афроамериканце нико није урадио више од њега.  

"Џо зову те корумпираним политичаром", рекао је Трамп, алудирајући да недавне оптужбе везане за пословне активности Бајденовог сина, Хантера у Украјини о којима је недавно писао Њујорк пост.

Бајден је рекао да су те оптужбе "ђубре", осмишљено у Русији.

Бајден је обећао да ће решити статус око 11 милиона илегалних усељеника, на шта је Трамп одговорио да његов противкандидат "нема представу о решавању тог проблема".

Трамп: Пропаст ако Бајден победи

Бајден је нацији обећао сасвим нови програм здравствене заштите "Бајденкер", којим ће Американцима бити омогућени јефтинији лекови и мање премије осигурања. Трамп је демократе оптужио за социјализам.

"Уколико будем изабран, берзе ће експлодирати. Ако он победи прошпашће", рекао је Трамп.

Говорећи о незапослености у САД, Трамп је за одлагање новог пакета помоћи оптужио председавајући Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси.

Трамп је још једном за серију проблема насталих одлагањем тог пакета помоћи оптужио "лоше вођене демократске градове и државе" које на тај начин покушавају да избегну одговорност.

Бајден је рекао да је свима, од ресторана до школа, потребна помоћ, али уз одговарајући систем.

"Људи зарађују пет или шест долара на сат", рекао је Бајден, обећавајући да ће минималну цену рада подићи на 15 долара на сат.

Трамп је, говорећи о миграцијама, рекао да илегалним каналима долазе и "лоши људи", наводећи да у САД постоје јасни закони према којима је усељавање регулисано.

Бајден је оптужио Трампа да је раздвајањем породица миграната "разорио суштину америчког друштва".

Бајден лидере Русије, Кине и Сверене Кореје назвао ”силеџијама”

Бајден је на оптужбе о умешаности сина Хантера у послове у Украјини, одговорио да је све потпуно чисто, али да је Трамп покушао да поткупи украјинске званичнике да о њему кажу нешто лоше.

Трамп је узвратио оптужбом да су чланови Бајденове породице "усисивач за новац".

Бајден је председнике Русије, Кине и Северне Кореје индиректно назвао "силеџијама", Трамп је рекао да захваљујући односима које има са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном нема рата.

"Састао бих се са Кимом само уколико би се сложио да Корејско полуострво буде денуклеаризована зона", рекао је Бајден.

"Оставили су нам хаос. И Обама је рекао да је то један од највећих проблема", одговорио је Трамп.

EPA/ SHAWN THEW

Бајден оштро упозорио Кину и Русију

На тему националне безбедности, Бајден је упозорио Русију и Кину да ће "платити цену" због мешања у предизборни процес у САД. Оптужио је бившег градоначелника Њујорка и Трамповог сарадника Рудија Ђулијанија да је "пион" руског председника Владимира Путина.

Трамп је рекао да је Бајден од Русије добио 3,5 милиона долара, те да ће његов ривал у неком тренутку морати да објасни зашто је добио тај новац. "Нико није био оштрији од мене према Русији", рекао је Трамп. "Док је Бајден Украјини продавао јастуке, ја сам им продавао ракете", рекао је Трамп, оптужујући Бајдена да је Украјину предао Русима.

"Никада нисам добио ни пару од неке стране државе. Никада", рекао је Бајден.

Трамп је обећао да ће ускоро објавити пореске пријаве, наводећи да је уплатио много више новца него што је требало.

О јединству и поделама

Бајден је обећао да ће напасти вирус не затварајући вирус, али је рекао да је потребан систем да се нација заштити од ширења ковида 19.

Трамп је одмах напао градове и државе које воде демократе, наводећи Њујорк и Калифорнију као места која су се "потпуно затворила и умиру".

Председник САД се још једном оштро успротивио затварању земље, наводећи да би такав потез изазвао економску катастрофу. Бајден, пак, тврди да су за отварање послова неопходни предуслови, попут баријера у ресторанима.

"Ја државе не делим на плаве и црвене. То су све државе Сједињених Америчких Држава", рекао је Бајден.

Дебата је почела, коронавирус прва тема

Последња председничка дебата је почела. У салу у Нешвилу ушли су ривали, Доналд Трамп и Џозеф Бајден. Пандемија коронавируса била је прва тема сучељавања. Трамп је одмах за здравствену кризу оптужио Кину и рекао да ће у неколико наредних недеља бити спремна вакцина. Објаснио је на који је начин оздравио пошто је неколико дана провео у болници Волтер Рид. 

Бајден је излагање отворио податком да је 220.000 Американаца умрло од коронавируса, те да особа која је одговорна за такав исход не би смела да остане на челу нације. Бивши потпредседник САД је апеловао на Американце да носе маске и обећао бру акцију против пандемије уколико буде изабран. "Обећавам да ћу направити план", рекао је Бајден.

Трамп је рекао да је рок од неколико недеља за вакцину реалан, али да је могуће да ће бити спремна до краја године. Навео је и да је задужио војску да дистрибуира 100 милиона јединица вакцине.

"Чека нас тамна зима, јер немамо план", одговорио је Бајден.

После бурне прве дебате дошло је до извесних промена у правилима, па ће током уводних двоминутних излагања кандидата микрофон бити укључен само ономе ко говори, како би се избегло упадање у реч, прекидање и размена увреда.

Пред кандидатима је било шест тема – борба против коронавируса, положај америчке породице, расно питање, климатске промене, национална безбедност и начин вођења државе.

Друга и последња председничка дебата Доналда Трампа и Џоа Бајдена у САД одржана је у амфитеатру на реномираномм универзитету Белмонту у Нешвилу.