Шта је амонијум нитрат - вероватни узрок разорне експлозије у Бејруту

Либански медији објавили су да је снажну експлозију у Бејруту у којој је погинуло најмање 100 људи изазвало 2.750 тона амонијум-нитрата, коришћеног у ђубривима и бомбама, а које је складиштено шест година у луци без безбедносних мера. Шта знамо о амонијум нитрату.

Шта је Амонијум нитрат 

Амонијум нитрат је индустријска хемикалија која се углавном користи као ђубриво јер је добар извор азота за биљке, а представља и једну од главних компоненти експлозива. Половина азота се налази у амонијачном, а половина у нитратном облику.

Ђубриво је беле до бледожућкасте боје, и производи се у облику кристала или чешће гранула које се брзо отапају у влази. Без мириса је.

Како се добија

Амонијум нитрат добија се неутрализацијом азотне киселине гасовитим амонијаком уз касније гранулирање производа. Садржи азот у два облика: амонијачни и нитратни, по 17 одсто сваког од њих.

Карактеристике

Карактеристично за ово ђубриво је да је у одређеним условима експлозивно и запаљиво, што се најчешће испољава ако дође до загревања ђубрива у затвореном простору или ако се нађе у јако збијеном стању. Због тога га треба чувати у адекватним условима и избегавати слагање више палета једну на другу како се ђубриво не би сабијало.

Примена

Ђубриво

Он је у широкој употреби у агрикултури као ђубриво са високим садржајем азота. Применом овог ђубрива гајеним биљкама се одмах на располагање ставља неопходни азот, јер се ради о веома растворљивом ђубриву које одмах прелази у земљишни раствор у коме дисоцира на амонијачни и нитратни јон.

Универзално азотно ђубриво може да се користи као предсетвено (основно) ђубриво и такође за прихрањивање.

Нарочито су ефикасна за прихрањивање житарица у рано пролеће. Ради спречавања слегања шалитра се третира средством против слегања. Марка А - користи се у индустрији, Б - у пољопривреди.

Експлозиви

Амонијум нитрат није, сам по себи, експлозив, али се од њега лако формирају експлозивне смеше разних својстава кад се комбинује са примарним експлозивима као што су азиди или са горивима као што је алуминијумски прах или лож уље. 

Смеша са лож уљем

АНФО је смеша са 94 одсто амонијум нитрата (АН) и 6 одсто лож уља (ФО) која налази широку примену као индустријски експлозив. Он се користи у експлоатацији угља, каменоломима, рудницима метала, и грађевинарству у незахтевним апликацијама где су предности АНФО-ове ниске цене и лакоћа употребе важнији од предности које нуде конвенционални индустријски експлозиви, као што су отпорност на воду, баланс кисеоника, висока брзина детонације и перформансе у малим растојањима.

Тероризам

Амонијум нитрат су користиле армије широм света као експлозив. Експлозиви базирани на амонијум нитрату су кориштени у бомбардовању Стерлинг Хола у Медисону, Висконсин, 1970. године. Бомбашком нападу у Оклахома Ситију 1995. у ком је погинуло 168 особа. Делхијевском бомбашком нападу 2011., нападима на Осло 2011. и екплозији у Хајдерабаду 2013. године.

У новембру 2009. уведена је забрана употребе амонијум сулфатних, амонијум нитратних, и калцијум амонијум нитратних ђубрива у Пакистану, након извештаја да те хемикалије користе разне војне формације за прављење експлозива. Услед ових забрана, "калијум хлорат - материјал који узрокује паљење шибица - је заменио ђубрива као сироваина за прављење експлозива мешу побуњеницима.

Специјализоване примене

Амонијум нитрат се користи у појединим инстантним хладним паковањим, јер је његово растварање у води веома ендотермно. Он се исто тако кориштен у комбинацији са независним експлозивним "горивима" као што је гванидин нитрат, као јефтинија (мада мање стабилна) алтернатива за 5-аминотетразол у средствима за надувавање ваздушних јастука које производи Таката корпорација, који су били опозвани након су узроковали 14 смртних случајева.

Како се ствара екплозив

Комбинација амонијума-нитрата и ложивих уља ствара снажан експлозив који се користи у грађевинској индустрији, али којег користе и побуњеничке групе као импровизиран експлозив.

Такође користи као оксидациони агенс у експлозивима. Он је главна компонента АНФО експлозива, популарног индустријског експлозива који сачињава 80 одст експлозива који се користе у Северној Америци; слична формулација је кориштена у импровизованим експлозивним направама.

Колико је опасан

Амонијум-нитрат је оксидант и као такав појачава сагоревање, па омогућава другим супстанцама да се лакше запале, али сам по себи није запаљив. Због тога постоје строга правила где се може чувати.

Када амонијум нитрат експлодира, он може отпустити токсичне гасове, укључујући азотне оксиде и гас амонијака. Експлозија амонијум нитрата ствара огромне количине азот диоксида. Азот диоксид (НО₂) је црвени, мирисни гас. Слике након експлозије из Бејрута откривају изразиту црвенкасту боју низу плинова из експлозије.

У Европској унији се захтева да му се дода калцијум-карбонат и тиме створи калцијум-амонијум-нитрат који је сигурнији. И у САД су пооштрили правила по питању његовог чувања након напада у Оклахома Ситију.

Многе земље поступно укидају његови примену у потрошачким апликацијама због забринутости у погледу могућих злоупотреба.

Где се производи и како се чува

Амонијум нитрат производи се широм света и релативно је јефтин за куповину. Али његово складиштење може бити проблем и оно је повезано са озбиљним индустријским несрећама у прошлости.

Чува се у полипропиленским врећама од пет до десет килограма вреће, вагонима за минерална ђубрива. Чува се у затвореним сувим складиштима који штите производ од влажења. Дозвољено је да се упаковани производ чува на отвореном простору.

Транспорт

Транспорт се врши свим врстама транспорта осим ваздушног, у складу са правилима о превозу робе важећим за дату врсту транспорта.

Да ли се нешто слично догодило раније?

Експлозија у Оппау догодила се 21. септембра 1921. године, када је око 4.500 тона мешавине амонијум сулфата и амонијум нитратног ђубрива складиштеног у торњу силоса експлодирало у фабрици БАСФ у Оппауу, сада у Лудвигсхафену, Немачка, усмртивши између 500 и 600 људи. Повређено је око 2.500.

Најсмртоноснија индустријска несрећа у историји САД догодила се 1947. године у заливу Галвестон у Тексасу. Најмање 581 особа је погинула када је више од 2.000 тона хемијског средства детонирано на броду који је пристао у луци.

У експлозији амонијум нитрата и других хемикалија 2015. погинуло је 173 људи у луци Тјенђи на северу Кине.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво