Бејрут као Хирошима – десетине мртвих, страх од масовног тровања због експлозије отровног гаса

Најмање 73 особe погинуле, а више од 3.700 је повређено у стравичним експлозијама лучких складишта у Бејруту. Експлозије су изазвале огромну материјалну штету, читаво лучко подручје је сравњено, а удар је био толико моћан да се осетио и на Кипру, на удаљености од 240 километара.

Америчка амбасада: Останите у кућама и носите маске

Амбасада САД у Либану издала је саопштење у којем својим грађанима препоручује да прате локалне вести, Твитер и Фејсбук како би се информисали о развоју догађаја.

Такође, наводе да извештаји говоре о великој количини отровних гасова у ваздуху на месту експлозије због чега се препоручује ношење маске и боравак у затвореном.

Особље немачке амбасаде повређено

У експлозији је повређено и особље немачке амбасаде, која се налази у близини луке. "Шокирани смо призорима из Бејрута. Наше колеге су међу повређенима. Мислима смо са жртвама и њиховим породицама. Немачка стоји уз Либан", навели су из амбасаде.

Експлозија јачине земљотреса

Експлозија у бејрутској луци била је снаге земљотреса од 4,5 степени на Рихтеровој скали, саопштила је јорданска сеизмолошка агенција.

Сведочење Београђанке из Бејрута

Према сведочењу из Бејрута тренутак експлозије је био застрашујућ у целом граду. Прво је почело све да се љуља, а затим је снажан и звучан ваздушни талас пролетео кроз станове и куће остављајући за собом звук ломљења стакла. Среће су имали само они у чијим су домовима у тренутку експлозије били отворени прозори. Био је то тренутак ужасног осећаја беспомоћности, наводи извор РТС-а.

Експлодирало 2.700 тона амонијака

Oко 2.700 тона заплењеног амонијака у луци експлодирао je током процеса заваривања рупе на магацину да би се спречила крађа, показују прелиминарне безбедносне информације, наводи либанска телевизија.

Либански премијер обратио се нацији

Још од 2014. године више пута је упозоравано на опасан садржај у лучком складишту које је експлодирало, рекао либански премијер Хасан Диаб обраћајући се нацији. Он је  обећао да ће убрзо обелоданити све информације о експлозији у магацинима.

Лука сравњена, експлозија оштетила и аеродром

Читаво лучко подручје сравњено је са земљом. Силина експлозија била је толика да је чак и бејрутски аеродром, 10 километара удаљен од града, претрпео велика оштећења.
EPA

Велики број земаља понудио помоћ

Изрази саучешћа и понуде помоћи пристигле су од великог броја земаља, укључујући Француску, Велику Британију, ЕУ, САД, Египат, Израел...

У експлозијама које су поподне потресле Бејрут погинуло је најмање 73 особе, а више од 3.700 је повређено, наводи либанско министарство здравља.

Страхује се да би биланс могао да буде још трагичнији, јер је велики број људи остао заробљен рушевинама околних зграда, изјавио је шеф либанског Црвеног крста Џорџ Кетанех. 

Услед великог прилива повређених, болнице су приморане да лакше случајеве смештају на оближње паркинге.

Читаво лучко подручје сравњено је са земљом. Силина експлозија била је толика да је чак и бејрутски аеродром, 10 километара удаљен од града, претрпео велика оштећења.

"Као Хирошима и Нагасаки"

Спасилачке службе су на терену. Гувернер Бејрута Марван Абуд рекао је за Скај њуз да је тим ватрогасаца који се налазио на лицу места нестао после експлозије.

„Дошли су овде да се боре против ватре. Сада су нестали. Ово ме подсећа на оно шта се десило у Хирошими и Нагасакију. Никада нисам видео нешто овако катастрофално“, рекао је Абуд кроз плач.

Либански премијер Хасан Диаб прогласио је Дан жалости.

Експлозив у лучким магацинима

На снимцима са друштвених мрежа могу се видети две експлозије, од којих се подигао огроман облак дима, а удар је био толико јак да се осетио и на Кипру, на удаљености од 240 километара.

Стравичне експлозије потекле су из магацина у градској луци. Генерал мајор Абас Ибрахим, директор Државне безбедности, рекао је да се у складиштима налазио веома експлозивни материјал.

Агенцији Ројтерс два извора су рекла да се у магацинима налазио експлозив, а директор царине каже да је у луци биле усладиштене велике количине нитратних хемикалија, једне од главних компоненти експлозива.

Генерал Ибрахим такође је демантовао гласине да је Израел одговоран за експлозије, а израелски министар спољних послова Габи Ашкенази рекао је да је пожар највероватније захватио магацине.