На Црвеном тргу легендарни Т-34 и ЈАРС, на небу Су-57

У Москви је одржана Војна парада поводом обележавања 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату. На паради су учествовали и припадници Војске Србије, а паради је присуствовао и председник Александар Вучић.

Парада je одржана у неколико градова у Русији, а учествовало је око 64.000 људи. Само на Црвеном тргу било је 14.000 припадника војске Русије и других земаља.

Уредник емисије "Дозволите" Горан Јанићевић указује да Русија има развијену институцију војних парада – њима приказују своју војну моћ, политичку стабилност и да имају веома развијену културу сећања на Отаџбински рат, како они називају Други светски рат. 

Приказан је систем "Панцир СМ" са новим специјалним ракетама за обарање дронова, који су нови безбедносни изазов у целом свету. Руси су се, као лидер у ракетној технологији, одлучили да први прикажу ракете и покажу да имају војну моћ на том пољу, најавио је Јанићевић уочи параде.

Приказана су и модификована оклопна возила која су већ приказана 2015. Имају нове топове, противоклопне ракете и нове системе заштите од противоклопних ракета.

Представљен је и "Бумеранг" – возило нове генерације, које је опремљено најефикаснијим наоружањем, као и веома комплексним системима одбране и управљања. Може да плива, а њиме се управља и преко таблета.

Публика је могла да види и авион који се ретко појављује у јавности – руског ловца пете генерације Су-57, најмодернији руски борбени авион. Многи га пореде са америчким Ф-35. То је авион који ће знатно унапредити могућности руског ратног ваздухопловства. Када се он појави на небу и сними га противнички радар, тај радар га детектује као мању ракету или метеоролошки балон.

Он је пројектован и за борбу на великим даљинама, има далекометно наоружање ваздух–ваздух и смањену виљдивост.

Биће приказан и ЈАРС, ракетни систем са ракетама које носе нуклеарне бојеве главе, а имају такве тактичко техничке карактеристике да их је готово немогуће оборити.

Велику пажњу увек изазива и С-400, највероватније најмоћнији ракетни систем за противваздухопловну борбу који се налази у оперативној употреби у свету. Има способност уништења циљева на малим и веома малим висинама. Део комплекса С-400 публика у Србији је могла да види прошле године кад је био "Словенски штит".

Црвеним тргом продефиловали су и гардисти Војске Србије.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво