Погледајте како су српски гардисти марширали Црвеним тргом

Седамдесет пет гардиста Војске Србије продефиловало је Црвеним тргом током Параде победе у Москви.

Корацима победника Црвеним тргом продефиловало је 13.008 војника из пешадијских ешелона Оружаних снага Руске Федерације и још 13 земаља, међу којима и ешелон Гарде Војске Србије. 

Српске гардисте предводио је командант потпуковник Драган Јаковљевић, а мајор Ненад Шћеловић имао је част да носи заставу Републике Србије.

Гардисте Војске Србије поздравио је председник Србије Александар Вучић, који је био међу високим званицама на Црвеном тргу.

Седамдесет пет гардиста Војске Србије припремало се око 45 дана за параду у Москви, а две недеље су били у карантинским условима.

Заједно са руским војницима, Москвом су марширали и гардисти из Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Кине, Молдавије, Монголије, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

Парада победе традиционално се одржава на Дан победе над фашизмом - 9. маја, али је због епидемиолошке ситуације у земљи услед ширења вируса корона, руски председник Путин донео одлуку да овогодишња парада буде одржана 24. јуна.

Датум је изабран симболично, јер је тог дана пре 75 година на московском Црвеном тргу одржана прва војна парада у част извојеване победе, коју су предводили маршали Георгиј Жуков и Константин Рокосовски.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара