Трамп потписао уредбу о реформи полиције

Председник САД Доналд Трамп потписао је уредбу о реформама у полицији, чији је циљ, према речима вишег званичника администрације, да се улаже више и подстакне добра пракса.

Виши званичник америчке администрације је рекао да ће главни део бити стварање сертификованих тела за тренирање полицајаца у техникама деескалације и стандарда употреба силе.

"Користимо могућност дa донације пласирамо по својој вољи и дамо приоритет оним одељењима полиције којима је потребно време како би добили одобрења", рекао је званичник Трампове администрације, пренео је Глас Америке.

Други део требало би да погура на стварање такозваних служби за заједнички одговор, система у коме би полицајци у пару са социјалним радницима одговарали на позиве, који нису повезани са насиљем, посебно оне који се тичу забринутости у вези са проблемима менталног здравља и употребе дроге.

У Конгресу трају и други детаљни поступци преиспитивања питања која се тичу полиције.

Конгресни Комитет за правосуђе организује данас саслушање уз сведочења припадника снага реда и званичника организација за заштиту људских права.

Републиканска већина у комитету припрема пакет предлога, који укључују и забрану гушења и повећање употребе камера на телима полицајаца.

Лидер већине у Сенату, Мич Меконел, назвао је законе озбиљним предлозима за реформу спровођења закона.

Демократе у Конгресу имају свој предлог

Лидер мањине у Сенату, Чак Шумер, рекао је да напори републиканаца нису отишли довољно далеко и да је сада време да се потраже смеле и оспежне промене.

Представнички дом, предвођен демократама, требало би да гласа касније овог месеца о свом сопственом пакету, који укључује решења која би учинила лакшим подношење грађанских тужби против полицајаца који крше нечија права.

Бела кућа је сигналиризрала да председник Доналд Трамп не би подржао окончање онога што је познато као доктирна квалификованог имунитета.

Предлози за реформу полиције долазе након трондељних протеста широм земље због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда приликом полицијског привођења у Минеаполису, након што је полицајац клечао на његовом врату готово девет минута.

Флојдов случај изазвао је гнев због полицијске употребе силе, поготово против Афроамериканаца.

Прошлог петка полиција у Атланти усмртила и Рејшарда Брукса.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво