Како је текла истрага убиствa Улофа Палмеа

Шведска, земља која се сматра узором демократије, људских слобода и високог животног стандарда, деценијама је под утиском убиства свог премијера Улофа Палмеа у фебруару 1986. године. Ова истрага је завршена, случај закључен, објављено је јуче у Стокхолму. Шта су могући узроци убиства познатог Социјалдемократе, али и шведске шефице дипломатије Ане Линд.

Случај најмистериознијег атентата који је деценијама интригирао свет - убиство шведског премијера Улофа Палмеа, дошао је до свог краја.

Иако је било више верзија овог атентата и осумњичених, шведско тужилаштво сада је саопштило да је премијера убио Стиг Енгстром, графички дизајнер који је у међувремену починио самоубиство, тако да је вишедеценијска истрага обустављена, јер против њега више не може да се подигне оптужница.

Улоф Палме је убијен у центру Стокхолма пошто се са супругом и сином враћао из биоскопа. У овом случају полиција није успела да пронађе револвер "смит и весон" из кога је пуцано, нити да проникне у мотив атентата.

Убиство је изазвало бројне теорије завере за шта су оптужени од америчке Централне обавештајне агенције преко курдских сепаратиста до јужноафричке службе безбедности.

Улоф Палме је био председник Шведске социјалдемократске странке од 1969. до 1986. и премијер у два мандата - од краја шездесетих до средине седамдесетих, и од 1982 до убиства. Сматрају га архитектом модерне Шведске, мада конзервативци нису благонаклоно гледали на његове антиколонијалне погледе и критику Сједињених Држава.

Током Палмеовог премијерског мандата у Шведској се догодило неколико терористичких акција усташке емиграције, а најпознатије је убиство југословенског амбасадора Владимира Роловића 1971.године.

Палмеова супруга оптуживала усташку емграцију

Југословенски председник Јосип Броз је посетио Шведску 1976. и са Палмеом је разговарао о усвојеним Хелсиншким актима, посети Латинској Америци, ситуацији у Анголи, на Блиском Истоку и у Покрету несврстаних. У првом реаговању после атентата, Палмеова супруга је упрла прстом у припаднике усташке емиграције, сматрајући да су хтели да се освете због прогона њихових припадника после убиства амбасадора Роловића.

Атентат је извршен и на шведску министарку спољних послова - Ану Линд, која је 2003. избодена ножем у робној кући где се нашла без својих телохранитеља, да би затим издахнула у болници.

За то је на доживотну робију осуђен Србин из Шведске, познат полицији по насилном понашању. Ана Линд је требало да се састане са премијером Србије Зораном Ђинђићем у дану када је он убијен шест месеци раније, због чега сусрет није одржан.

Политичка убиства у свету чак и када су познати починиоци, због различитих околности у којима су се догодила, дуго остају мистерија за јавност.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи