Сахрана Џорџа Флојда, Америка се опрашта од човека чија је смрт покренула протесте

Ковчег са телом Џорџа Флојда изложен је на гробљу у Пирленду у Тексасу, где ће нешто касније бити и сахрањен. Неколико стотина људи испред просторије у којој је изложен ковчег.

Гувернер Тексаса Грег Абот први је од званичника који се опростио од Џорџа Флојда, човека чија је смрт 25. маја у Минеаполису покренула талас протеста против расизма широм света.

Ковчег са Флојдовим телом изложен је на гробљу у Пирленду, где су очекује велики број присталица покрета "Црни животи су важни" те противника расизма из целе Америке.

Очекује се да се током дана са породицом Џорџа Флојда састане и сенатор Џо Бајден, будући кандидат демократа на председничким изборима који се у САД одржавају у новембру.

Џорџа Флојда је 25. маја у Минеаполису убио полицајац Дерек Шовин, пошто му је на врату држао колено готово девет минута. Флојдове последње речи "Не могу да дишем" постале су слоган протеста против расизма, који се од тада одржавају широм САД, али и у великом броју других држава.

Његова смрт покренула је бројне реформе полицијског система у САД. Демократе су у уторак предложиле серију промена закона о полицијској служби.

Претходно, полицијама у Минесоти и Калифорнији забрањено је да користе захвате каквим је убијен Џорџ Флојд, а ограничена је употреба оружја за сузбијање демонстрација.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво