Небески спектакл у Русији на Дан победе – авиони и хеликоптери летели у знак сећања на хероје

Ове године на Дан победе у Русији није било традиционалне војне параде због епидемије коронавируса. Међутим, није изостао спектакл на небу, пошто су војни авиони надлетали градове у Русији. Приказани су хеликоптери и авиони који су понос руског ратног ваздухопловства.

Председник Русије Владимир Путин положио је цвеће на Гроб незнаног јунака унутар зидина Кремља и одржао традиционални говор.

Честитао је Дан победе свим грађанима и истакао да је то најважнији и најсвечанији празник који има духовно и суштинско значење.

"То је наше сећање, понос и историја наше земље. Историја сваке породице, део наше душе коју су нам предали очеви, мајке, баке и деде", рекао је Путин.

Пожелео је дуг живот ветеранима и рекао да се клања пред великим поколењем победника који су за земљу урадили толико да то не може да им се плати.

"Сапсли су отаџбину, ослободили Европу и заштитили мир. Обновили су градове и села и оставили грандиозна дела", поручио је Путин.

Како је рекао, прошло је 75 година од када се завршио велики отаџбински рат. Најавио је да ће то бити свечано обележено, онако како то захтева дуг према онима који су извојевали победу. Путин је рекао да ће касније бити одржана парада и марш Бесмртног пука.

"Ми ћемо се увек сећати њихове истрајности. Уједињује нас заједничко сећање, наде, стремљења. Знамо и чврсто верујемо да смо непобедиви када смо заједно", поручио је председник Русије.

Уследило је оно што су грађани Русије али и бројни љубитељи војне авијације широм света нестрпљиво чекали.

Прво су на позорницу испод облака у Москви ступили хеликоптери. Њих је предводио Ми-26, највећи хеликоптер који се производи на свету. Реч је о двомоторном тешком транспортном хеликоптеру носивости преко 20.000 килограма. Серијски се производи у Ростову.

Уследили су налети свих хеликоптера који представљају понос руског ваздухопловства –борбених двоседа Ми-28 и јуришних Ми-24.

Затим су наступиле летелице с крилима. Нимало стидљиво тај део програма отворио је авион за радио-локационо осматрање А-50.

Пратила су га три стратешка транспортера Ан-124 "руслан". То је трећи по величини транспортни авион на свету, а јавност у Србији могла је да га упозна када је на аеродром у Батајници допремао ПВО системе "панцир".

Узбуђење на небу изнад Москве је расло када се појавио стратешки бомбардер Ту-95м, авион подзвучне брзине намењен за ношење великог терета и дејство по утврђеним циљевима. Способан да носи и оружје са нуклеарним бојевим главама.

Одмах иза њега, како то ред и налаже, ишао је Ту-160, суперсонични стратешки бомбардер са променљивом геометријом крила. Руско војно ваздухопловство тренутно поседује 16 таквих авиона. Као демонстрација моћи и способности, извршена је и симулација допуне горива у ваздуху из цистерне.

Вероватно је највећи број људи чекао налет ловачке авијације који је почео чувеним авионима миг-29. Затим су прелетели мигови-31 и Су-27, можда и најчешће спомињани руски авиони у претходним годинама и акцијама.

Главни састојак руског спектакла на небу били су авиони пете генерације Су-57 који су летели у формацији. То је ловац-пресретач смањене уочљивости који може да лети надзвучном брзином у режиму рада мотора без допунског сагоревања.

Шлаг на торту и комплетан утисак свечаности пружиле су акро групе. У Србији веома поштовани "Стрижи", као и "Руски витезови". Њихове налете обележили су и фантастични кадрови из ваздуха који су се могли видети у живом преносу током савршене формације.

На крају су авиони исцртали руску заставу на небу изнад Црвеног трга, чиме је овогодишња свечаност завршена.

Војна парада ће сачекати да прође пандемија коронавируса у свету, али је утисак да је Дан победе у Русији достојно обележен.

Авиони нису летели само изнад Москве, већ и изнад 47 других градова. На тај начин је почаст онима који су животе дали за слободу одата ближе небу.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво