ЕУ отворила преговоре са Албанијом и Северном Македонијом

Европска унија је постигла договор о отварању преговора о чланству са Северном Македонијом и Албанијиом, саопштено је у Бриселу после видео-конференције савета министара општих послова ЕУ.

Политички договор министара требало би да потврде и шефови држава и влада ЕУ. Датум за одржавање прве међувладине конференције и формални почетак преговора биће одређен "чим Европска комисија припреми преговарачки оквир" за две земље, наводи се у тексту закључака.

"Ово је историјска одлука за Северну Македонију и Албанију и уједно добра вест за ЕУ, јер показује да је ЕУ способна да доноси стратешке одлуке чк и садашњим тешким и кризним условима, изјавила је Андреја Метелко Згомбић, државна секретарка за европске послове Хрватске, актуелне председавајуће ЕУ.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је да је данашњом одлуком враћен кредибилитет политици проширења на Балкану.

"Скопље и Тирана су од прошлог октобра показали спремност да обаве неопходни посао и убрзају реформе. То је сада признато и уважено од стране земаља чланица. Овим се кредибилитет политике проширења враћа код земаља Западног Балкана али и код земаља чланица"

Европска комисија ће убрзати рад на изради преговарачких оквира, најавио је Вархељи, не искључујући могућност да они буду представљени заједно са годишњим извештајем Европске комисије у јуну. То би омогућило да "преговори са Скопљем и Тираном почну што пре".

Хрватска државна секретарка Згомбић и комесар Вархеји нагласили су да датум за одржавање прве међувладине конференције није одређен и да ће две земље у процесу напредовати према сопственим заслугама.

Временески рокови за следеће кораке се неће обавезно подударати за Скопље и Тирану, јер свака земља напредује на основу сопственог учинка, изјавио је Вархеји.

У тексту одлуке за Албанију наводи се и дуга листа услова у области владавине права коју би ова земља требало да испуни као услов за одржавање прве међувладине конференције.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво