Од коронавируса преминуло 3.000 људи, још 33 особе заражене у Калифорнији

Коронавирус проширио се на више од 40 земаља, а број оболелих у свету премашио је број заражених у Кини. Преминуло је 3.000 људи, а инфицирана 81.000. Светска здравствена организација сматра да епидемија може постати пандемија. Више држава почело је да уводи драстична ограничења кретања и уласка у земљу. Деветоро српских држављана напустило је крузер у Јокохами и налази се у изолацији на копну.

21.30 – И Холандија бележи први случај заразе коронавирусом. 

20.40 – У Северној Ирској потврђен први случај заразе коронавирусом. Истовремено, француске власти наводе да се број инфицираних и више него дуплирао за 24 сата – са 18 на 38.

20.10 – Калифорнијски гувернер објавио је да су 33 особе заражене коронавирусом у тој америчкој савезној држави. 

У Јапану, чланови посаде крузера "Дајмонд принцес" негативни на вирус, међу којима су и држављани Србије, напустили су брод, али остају још две недеље у изолацији.

У Јапану је једна жена други пут оболела од истог вируса. У тој земљи су затворене и школе.

"Здравље деце нам је најважније, а она са учитељима проводе много сати заједно. Зато налажемо свим основним и средњим школама да обуставе наставу до пролећног распуста", каже ремијер Шинзо Абе.

У Америци је заражено 60 људи. Доналд Трамп одбацује критике да је споро реаговао.

"Због свега што смо урадили ризик по Американце од коронавируса остаје веома мали. Спремни смо да се прилагодимо сваком развоју догађаја који будемо морали да прихватимо ако се вирус буде ширио, али није неизбежно да се то догоди", наводи Трамп.

Аустралија проширује забрану уласка за стране држављане који долазе из Кине за још недељу дана.

Иран, са двадесетшесторо умрлих, забранио је улазак држављанима Кине. Уз то, Техеран је отказао заједничке молитве петком.

Саудијска Арабија је забранила улазак у земљу муслиманским ходочасницима из иностранства, Емирати у своје авионе неће примати грађане Кине, Јапана, Италије, Индије и Пакистана. Русија обуставља железнички саобраћај са југом Француске.

Ипак, европски званичници закључују да би блокирање прекограничног кретања унутар Уније људи који показују симптоме било контрапродуктивно, и да је карантин боља опција.

"Пред нама је криза, стиже нам епидемија. Знамо да су неке земље погођеније од нас, што нам говори да морамо да се организујемо другачије, и спремимо се да удар заразе издржимо што је боље могуће", указује француски председник Емануел Макрон.

Најтеже погођена европска земља, Италија, сад бележи 400 заражених и 12 умрлих.

"Двоје Кинеза који су и даље у болници излечено је, па сада имамо троје опорављених. Што се тиче заражених, њих је 26 више него јуче", каже Анђело Борели, директор италијанске Цивилне заштите.

У самој Кини Национална здравствена комисија саопштава да ће моћи да контролише епидемију коронавируса до краја априла. Укупан број заражених у Кини достиже 80.000, са скоро три хиљаде умрлих.

Министар спољних послова Ивица Дачић у Пекингу је рекао да Србија осуђује све политичке манипулације епидемијом вируса које се користе за ширење антикинеске атмосфере у свету, а нарочито у неким западним земљама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи