ИЗ ЧАСА У ЧАС

Све више заражених у Европи, мушкарца у Бечу лечили од грипа – испоставило се да има Ковид-19

Коронавирус се проширио у 48 земаља света. Преминуло je 3.000 људи, инфицирана 81.000. Вируса нема једино на Антарктику, а у региону je најкритичније у Италији. Први случајеви забележени су и у Данској и Естонији. Српски држављани који су се налазили на крузеру "Дајмонд принцес" у Јапану, а нису позитивни на коронавирус, напустили су брод.

18.50 – У Србији данас тестирано још седам особа на коронавирус, сви су били негативни. Коронавирус се појавио у Валенсији – три особе су биле позитивне на тесту. Још три особе преминуле на северу Италије.

18.10 – Власти Судијске Арабије забраниле су верницима из иностранства да путују на хаџилук у Меку.

18.00 – Ниједан од преосталих 700 гостију хотела на Канарским острвима, који је стављен у карантин због коронавируса, није показао симптоме болести и око 130 гостију сада сме да напусти зграду, рекао је портпарол регионалне владе. 

17.30 – Према подацима Светске здравствене организације, присуство коронавируса регистровано је у 48 земаља света. 

17.25Би-Би-Си пише да ће образовне установе у Јапану бити затворене до краја марта.

16.12 – Потпредседница Ирана Масумех Ебтекар оболела је од коронавируса, преноси Си-Eн-Eн. 

15.40 – Бечке власти преносе да су 72-годишњег мушкарца већ десет дана у болници лечили од обичног грипа, а заправо је инфициран коронавирусом.

15.10 – Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејсус рекао је да епидемија коронавируса има потенцијал да постане пандемија, те да државе треба да удвоструче напоре. 

12.00 – Жена која ради као туристички водич у Осаки по други пут је оболела од коронавируса. То је први случај поновног обољевања у Јапану, а такви случајеви су већ забележени у Кини.

11.05 – Коронавирус стигао је и у Беч, 72-годишњи мушкарац заражен је у том граду.

09.32 – Гувернер италијанске регије Ломбардија Атилио Фонтана биће смештен две недеље у карантин, након што је утврђено да је његов помоћник оболео од коронавируса.

09.10 – И Естонија је потврдила први случај коронавируса. 

09.00 – Српски држављани који су се налазили на крузеру "Дајмонд принцес" у Јапану, а нису били позитивни на коронавирус, напустили су брод. Након искрцавања остаће још 14 дана у карантину.

08.00 – Данска је потврдила први случај коронавируса у тој земљи, преноси Ројтерс.

У Данској је први случај коронавируса потврђен код мушкарца који се вратио са скијања у Ломардији у Италији.

Након тестирања које је обављено синоћ, мушкарац се налази у изолацији у свом дому, са својим сином и женом, који су негативни на коронавирус, наводи Ројтерс.

У Естонији је заражен мушкарац који се вратио из Ирана. Како наводи естонски министар здравља, реч је о Иранцу који је смештен у изолацију.

Деветоро српских држављана који су били на крузеру "Дајмонд принцес" у Јокохами напустили су брод и смештени су у нови карантин на копну. Како РТС сазнаје, у питању је студентски дом у близини Токија у Саитама префектури.

Гувернер италијанске регије Ломбардија Атилио Фонтана биће смештен две недеље у карантин, након што је утврђено да је његов помоћник оболео од коронавируса.

Како је објавио у поруци на Фејсбуку, тренутно су он и остали чланови његовог тима негативни на коронавирус, али из предострожности морају провести у карантину две недеље.

И у Бечу је забележен први случај доказане инфекције коронавируса код 72-годишњег мушкарца који је изолован у болници Рудолфштифтунг.

Јуче су први случајеви коронавируса забележени у Румунији, Грчкој и Северној Македонији, каоНајтежа ситуација у Европи је у Италији. Број заражених скочио је на 400, што је више за 80 особа. Умрло је 12 људи. И даље су најтеже погођене области на северу земље – Ломбардија и Венето. Влада у Риму уверава јавност да су све потребне мере предузете како би се спречило ширење вируса ван зараженог подручја.

Школе, универзитети и биоскопи не раде, а више јавних скупова је отказано. Званичници из сектора здравства из Европске уније и Светске здравствене организације рекли су у Риму да ситуација изазива забринутост, али да се не сме подлећи паници.

У Италији постоји и страх да би вирус могао гурнути земљу у економску рецесију, многе хотелске резервације су отказане, а кафићи су празни.

У Аустрији је у карантину 12 људи који су били у блиском контакту са једним паром, првим зараженима вирусом у тој земљи. У Француској је друга особа преминула од последица вируса, реч је о мушкарцу који је умро у париској болници.

У Шпанији на Тенерифама је и даље блокирано 700 гостију у једном хотелу пошто је италијански лекар, гост хотела, био позитиван на вирус. Осим тога, Италијани или људи који су недавно посетили Италију су заражени у Алжиру, Хрватској и Швајцарској.

У Америци је заражено 60 људи. Доналд Трамп први пут се огласио од појаве вируса и одбацио критике да је споро реаговао на његово ширење. Амерички здравствени радници упозорили су на могућност појаве већег броја заражених, а градске власти Њујорка су најавиле обезбеђивање 1.200 болничких кревета ако буде потребно. На америчким берзама већ пети дан падају акције.

"Основни приоритет за нас јесте здравље и сигурност Американаца. Због свега што смо урадили ризик по Американце од коронавируса остаје веома мали, имамо најбоље стручњаке на свету. Спремни смо да се прилагодимо сваком развоју догађаја који будемо морали да прихватимо ако се вирус буде ширио. Али није неизбежно да се то деси на нашем тлу", поручио је Доналд Трамп.

У Канбери је први човек владе Аустралије Скот Морисон најавио да ће његова земља проширити забрану уласка за стране држављане који долазе из Кине за још недељу дана. За сада ипак нема потребе да се откажу масовна окупљања, додао је Морисон.

"Савет који смо данас добили јесте да постоје индиције да ће свет ускоро захватити пандемија коронавируа. Због тога смо покренули план одговора на ванредну ситуацију", наводи Морисон.

Власти Саудијске Арабије одлучиле су да за верску церемонију Умру која се догађа током целе године забрани улазак страним држављанима који тако неће моћи да стигну до светих градова Меке и Медине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво