Боливија поново бира председника, војска покренула ваздушне и копнене операције

Председник Боливије Ево Моралес расписаће нове председничке изборе након објављивања извештаја посматрача из Организације америчких држава, у коме се наводи да резултате избора који су одржани 20. октобра треба поништити због нерегуларности и манипулација компјутерским системом. Војска Боливије покренула ваздушне и копнене операције.

Дугогодишњи боливијски председник Ево Моралес најавио је да ће заменити чланове изборног одбора, који су се нашли на удару критика након избора.

Моралес је позвао и на хитне преговоре с опозицијом због вишенедељних нереда који потресају Боливију, тражећи од папе да се укључи у разговоре.

Кандидат боливијске опозиције Карлос Меса нагласио је да Моралес не би требало да буде кандидат на новим изборима након откривених неправилности.

Организација америчких држава у свом извештају је навела да је манипулација компјутерским системом била великог обима и да држава то мора детаљно да истражи.

"Први круг избора одржаних 20. октобра мора бити поништен и избори морају бити поновљени", навела је Организација америчких држава и додала да ново гласање треба да се одржи чим се створе неопходни услови, као и да је потребно потпуно променити састав изборног одбора.

Моралес је након избора био суочен са позивима да поднесе оставку, пошто га је опозиција оптужила за крађу гласова, као и то да се оглушио о резултате референдума одржаног пре три године, када су грађани гласали да шеф државе влада највише два мандата.

У нередима широм Боливије до сада је страдало троје људи, а више од 300 је повређено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара