На улицама Боливије кључа, тражи се оставка председника

Боливијски председник Ево Моралес суочен је са позивима да поднесе оставку, пошто га опозиција оптужује за крађу гласова на председничким изборима, одржаним прошлог месеца. Моралес, који је победио у првом кругу, тражи међународну ревизију избора, оптужујући опозицију за покушај државног удара.

На улицама Ла Паза и Санта Круза кључа. У немирима који трају већ две недеље неколико људи је погинуло, а више десетина је повређено.

Протести су избили 24. октобра, када је председник Ево Моралес прогласио победу на председничким изборима, тврдећи да је у односу на ривала Карлоса Месу освојио 10 одсто гласова више, што је законски минимум потребан да се избегне други круг гласања.

Опозиција тврди да су се гласови бројали дуже од 24 сата, након чега је дошло до промене резултата у корист Моралеса.

"Устав се мора поштовати. Гласови су покрадени и зато тражимо нове изборе", наводи учесник протеста.

"Председник треба да поднесе оставку, јер дугује то грађанима. Одлучили смо да радикализујемо протесте и преузмемо институције, јер хоћемо да се у нашу земљу врате слобода и демократија", истиче демонстранткиња.

Председник Боливије одбацује захтев опозиције да поднесе оставку. Тврди да је мета расизма, као први председник Боливије из домородачке заједнице.

"Опозиција предлаже да се пониште резултати избора, на којима је народ демократски победио. Кад не може да освоји власт, опозиција измишља изборну превару. Сада видимо да није реч о превари, већ о државном удару", поручује Моралес.

Ево Моралес, један од највећих критичара Сједињених Америчких Држава, на власти је од 2006. и победом на изборима освојио је четврти мандат.

Опозиција наводи да његов реизбор крши уставну одредбу о ограничењу мандата, али он тврди да му је потребно додатно време да спроведе планиране реформе. Иако је смањио стопу екстремног сиромаштва за половину, многи га оптужују да се није обрачунао са распрострањеном корупцијом у земљи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво