Украјина бира – краљ чоколаде против комичара и бивше премијерке

Четрдесет два милиона Украјинаца бира председника републике између чак 39 кандидата. Истраживања јавног мњења кажу да ће садашњи председник Петро Порошенко имати тежак задатак да остане на функцији.

Актуелни председник против комичара и бившег премијера и затвореника. Тако изгледа трка за највишу политичку функцију у земљи. Истраживања јавног мњења сугеришу да је доминантна жеља Украјинаца да се у политици нешто промени а петогодишњи сукоб на истоку земље приведе крају.

"Главна мотивација за излазак на изборе, а предвиђамо излазност од чак 80 одсто, јесте протест. Порука народа владајућој елити је 'не свиђа нам се нико од вас, сва лица су нам позната и радије бисмо гласали за неког аутсајдера него за неког од вас'", објашњава политички аналитичар Константин Батошки.

А тај аутсаједр у случају Украјине је глумац комичар Владимир Зеленски који тумачи лик антикорупцијског председника у популарној ТВ серији. Истраживања му предвиђају XX подршке.

"Не може овако да се настави. Не можемо и даље да ратујемо нити могу да се наставе корупцијске шеме које постоје у овој земљи. Надамо се да ће се после ових избора нешто променити", каже један грађанин Украјине.

Председник Петро Порошенко, који по истраживањима заостаје за Зеленским чак десетак процената, тешко се у кампањи бранио од оптужби да није окончао рат на истоку земље, није повратио Крим нити се изборио са корупцијом и олигархијама због којих Украјинци данас у просеку зарађују 80 долара мање него кад је он дошао на власт.

"Веома је важно да избори буду поштени, слободни и да одразе вољу већина Украјинаца. Сасвим сам сигуран да ће избори такви и бити а за то сам се данас помолио и нашем господу Исусу Христу", поручио је актуелни председник Украјине Петро Порошенко.

Трећа у истраживањима је бивша премијерка Јулија Тимошенко која је одслужила затворску казну због корупције и која предлаже хитне преговоре са Москвом о свим спорним питањима.

Ниједан од поменуто троје кандидата вероватно неће добити апсолутну већину гласова, па је други круг избора крајем априла готово известан.

Осталих 36 кандидата немају шансе а већина се и није кандидовала да би победила, укључујући и једног кандидата који отворено каже да је у избору трку ушао да би лакше нашао жену.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије