Пентагон: Ниједна ракета није оборена током напада у Сирији

Ниједна ракета, од 105, колико су лансирале САД, Француска и Велика Британија није оборена изнад Сирије, саопштио је Пентагон демантујући наводе сиријске и руске владе.

Директор Генералштаба здружених оружаних снага САД, генерал потпуковник Кенет Мекензи рекао је да сиријска противваздухопловна одбрана није деловала ни по ракетама ни по авионима који су били укључени у синоћњи напад, преноси АП.

Русија је раније саопштила да је сиријска ПВО оборила 71 од 103 ракете изнад Сирије.

Додао је да, према тренунтим информацијама, нема цивилних жртава.

У саопштењу Пентагона се истиче да је способност Сирије да користи хемијско оружје у будућности значајно "осакаћена".

Додаје се а да не постоје индиције да је руска противваздухопловна одбрана деловала током синоћњег напада на Сирију.

Главна портпаролка Пентагона Дејна Вајт рекла је да су САД, Француска и Велика Британија извели ударе на Сирију како би казнили сиријског председника Башара eл Асада за наводне нападе хемијским оружјем против цивила и да га спрече да такве нападе спроводи у будућности.

"Не можемо да дозволимо тако ужасна кршења међународног права", истакла је Вајтова, преноси АП.

Вајтова је рекла да је "за 24 часа порастао број руских 'тролова' за 2.000 одсто", додајући да је већ започела руска "кампања дезинформација", након синоћњег напада на Сирију.

Министарство спољних послова Русије тврди да је напад покушај да се спречи истрага о наводном хемијском нападу на сиријску Думу, преноси АП.

Истиче да су подаци до којих су дошли руски истражитељи показали да је наводни напад хемијским оружјем "предумишљена и цинична варка".

Из Пентагона је саопштено да је синоћњим нападом програм хемијског оружја Сирије "враћен годинама уназад", преноси Ројтерс.

Како се наводи, напад је био "јасна порука сиријском режиму да не користи хемијско оружје".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара