Напад испред Британског парламента, петоро мртвих и четрдесет рањених

Серија инцидената у околини Британског парламента, током којих је погинуло пет, а повређено 40 људи. Све је почело када је једна особа улетела аутомобилом међу пешаке на Вестминстерском мосту. Недуго потом, британска полиција убила је мушкарца који је ножем избо полицајца на улазу у парламент. Тај напад третира се као терористички. Не зна се да ли су два напада повезана.

23.50 - Засада још нико није преузео одговорност за напад.

23.40 – Објављено име страдалог полицајца. У нападу је страдао 48-годишњи Кит Палмер, који је 15 година био у служби.

23.35 – Британска полиција потврдила да је погинуло пет људи, а 40 рањено, укључујући три полицајца, преноси Би-Би-Си.

23.05 – Хеликоптери и даље надлећу област где се догодио напад, a полиција не дозвољава грађанима прилаз парламенту, јавља новинарка РТС-а са лица места.

22.00 – Британска премијерка Тереза Меј је у обраћању јавности осудила напад и истакла да није случајно што је нападач изабрао парламент. Похвалила је изузетну храброст служби безбедности и одала почаст страдалом полицајцу.

20.25 – Гардијан објавио фотографију осумњиченог нападача на парламент – види се како здравствени радници пружају помоћ осумњиченом нападачу у носилима.

20.15 – Застава на згради Скотланд јарда спуштена на пола копља, у знак солидарности са жртвама напада на парламент. 

20.10 – Светски званичници упућују поруке солидарности Британији после напада.  

19.30 – Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова сматра да је акција у Лондону свакако била намерна

19.05 – У нападу у Лондону погинуле су четири особе, укључујући нападача и једног полицајца. Двадесет особа је рањено, јавља Гардијан.

18.40 – Један од погинулих у нападу код парламента је и полицајац, јављају британски медији.

18.25 – У "терористичком инциденту" код Британског парламента повређен је неодређен број људи и још није извесно да су инциденти завршени, саопштила је британска полиција. 

18.15 – Једна жена извучена је из Темзе са озбиљним повредама. Међу повређенима на мосту је и троје ученика француске националности, старих између 15 и 16 година, јавља Ројтерс.

18.00 – Полиција блокира све прилазе парламенту, не дозвољава ни новинарима да приђу. Кафићи и пабови у околини раде нормално, људи унутра прате вести, јавља извештач РТС-а.

17.55 Скај њуз јавља да су преминуле две особе у нападу у парламенту.  

17.35 – Једна жена је преминула, а неколико људи је задобило "катастрофалне" повреде у нападу код Британског парламента, објавила је британска агенција Прес асосијејшн, позивајући се на лекарске изворе, преноси Ројтерс

17.30 – Британске обавештајне службе МИ5 и МИ6 одмах су формирале посебне тимове који истражују околности везане за напад на парламент. Још није познато да ли је напад извршио један нападач или их је било више.

17.26 – Шкотски парламент обуставио расправу о новом референдуму о одвајању од Велике Британије после напада на парламент у Лондону, јавља Индипендент.

17.25 – У Лондону све функционише сасвим нормално, односно већ неколико улица даље од комплекса где је парламент нема назнака да су се догодили инциденти. Једино што указује на то да се нешто дешава јесу хеликоптери који надлећу град, јавља извештач РТС-а. 

17.15 – Скотланд јард није могао да потврди за РТС да ли је особа која ја учествовала у инциденту у парламенту она особа која је учествовала у инциденту на Вестминстерском мосту, јавља извештач РТС-а из Лондона Биљана Радуловић. 

16.40 – Полиција напад ножем на полицајца третира као терористички акт, јавља Ројтерс

16.15 – Четири особе, повређене из ватреног оружја, леже на оближњем Вестминстерском мосту.

Први инцидент догодио се на Вестминстерском мосту око 14.40, када је један аутомобил улетео међу пешаке на мосту, јавља извештач РТС-а из Лондона Биљана Радуловић.

Од последица повреда задобијених на мосту, у болници је преминула једна жена. 

Међу повређенима је и троје француских ученика, старих 15 и 16 година, пореклом из Бретање на западу Француске. Француски премијер Бернар Казнев потврдио је на Твитеру да су повређени ученици.

Убрзо потом догодио се инцидент на уласку у Британски парламент, када је мушкарац наоружан ножем покушао да уђе у зграду парламента.

Нападач, за ког се претпоставља да је азилант, тада је избо полицајца који је касније преминуо. Полиција је нападача двапут устрелила и усмртила.

Безбедносне службе третирају тај напад као терористички инцидент, све док се не утврди супротно. У току је антитерористичка истрага. 

Полиција наводи је да код парламента повређен неодређен број људи и да још није извесно да су инциденти завршени.

"Знамо да има неколико повређених, укључујући полицајце, али у овом моменту не можемо да потврдимо њихов број ни природу тих повреда", рекао је командир полиције Б. Ј. Херингтон новинарима.

Скотланд јард није могао да потврди за РТС да ли је особа која ја учествовала у инциденту у парламенту она особа која је учествовала у инциденту на Вестминстерском мосту.

Посланици британског парламента били су принуђени да остану у згради, после серије инцидената око тог здања и оближњег Вестминстерског моста. Парламент је обуставио рад.

Михаела Стојановић Чејфи, која се у тренутку данашњег напада у Лондону налазила на свом радном месту, у Британском парламенту, изјавила је да су сви запослени тренутно закључани у својим канцеларијама и да не смеју да отварају прозоре.

Неколико наоружаних полицајаца са штитницима налази се у парламенту, а хеликоптер Хитне помоћи је на лицу места.

Полиција је блокирала све прилазе парламенту, не дозвољава ни новинарима да приђу. Кафићи и пабови у околини раде нормално, људи унутра прате вести.

У Лондону све фунцкионише сасвим нормално, односно, већ неколико улица даље од комплекса где је парламент нема назнака да су се догодили инциденти. Једино што указује на то да се нешто дешава јесу хеликоптери који надлећу град, јавља извештач РТС-а.

Британска премијерка Тереза Меј је на сигурном, рекао је њен портпарол, не желећи да наведе где се налазила у моменту када се напад догодио.

Метро станица код Вестминстерског моста је затворена на захтев полиције.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара