Читај ми!

Ракетни обрачун у Појасу Газе

Израелске снаге кренуле су према граници појаса Газе. Хамас узвратио на ракетни напад Израела, усмртивши троје људи. То су прве израелске жртве откако је у ваздушном нападу јуче убијен командир војног крила Хамаса Ахмед Џабари. У израелским ваздушним контра-ударима ноћас и јутрос убијено најмање 19 Палестинаца.

00.06 - Израелске снаге у последњих сат времена гађале 70 подземних склоништа у којима се, наводно, налазе Хамасови лансери пројектила. Број мртвих у Гази порастао на 19.

20.48 - Најмање 12 камиона са тенковима и аутобуси са војницима уочено како се крећу ка граничном подручју према Гази.

20.02 - Израел спреман да мобилише 30.000 резервиста. Серија снажних експлозија у Гази. 

19.30 - САД криве Хамас за талас насиља у Гази. Нема оправдање за насиље које врше Хамас и друге терористичке организације, саопштила Бела кућа.

19.10 - За ракете испаљена на Тел Авив милитанти ће платити високу цену, рекао Ехуд Барак. Тај пројектил најдаље икада испаљен из Појаса Газе.

18.20 - Израел ће предузети "сваку акцију која је неопходна", изјавио Бењамин Нетанијаху и оптужио Хамас за "дупли ратни злочин" - пуцање на израелске цивиле и онда скривање иза палестинских цивила.

17.43 - Сирене за опасност у Тел Авиву, први пут после Заливског рата. Недуго затим чула се експлозија. Израелски војни извори саопштили да је ракета пала у море.  

17. 23 - Кнесет наложио да се резервисти одмах јаве на дужност и прогласио „специјални статус" за све градове у кругу од 40 километара од појаса Газе. Премијер Египта сутра долази у посету Гази.

16.31 - Хамасове ракете експлодирале у предграђу Тел Авива, нема повређених. 

14.26 - Израелски медији јављају да се тенкови крећу ка Појасу Газе. Још раније, израелска војска саопштила да није искључена ни копнена офанзива и поручила оперативцима Хамаса да се "добро сакрију". На територији Израела од јуче испаљено укупно 245 ракета.

14.15 - Египат позвао САД да наговоре Израел на прекид напада у Гази, како не би дошло до неконтролисане ескалације насиља. Рањена тројица изрелеских војника.

13.25 - Лидер Хамаса Калед Мешал, на састанку исламских лидера у суданском главном граду Картуму, позвао на јачање "отпора" против Израела.

Троје Израелаца је убијено, а двоје рањено, укључујући и једну бебу, када је ракета испаљена из Појаса Газе јутрос директно погодила стамбену зграду у граду Кирјат Малахи на југу Израела, потврдила је израелска полиција.

То су прве израелске жртве од како је у израелском ваздушном нападу јуче убијен командир војног крила Хамаса Ахмед Џабари.

У читавој серији израелских ваздушних удара који су потом уследили, а ноћас су накратко обустављени и јутрос обновљени, погинуло је најмање 17 Палестинаца, укључујући петорицу који су погинули јутрос.

Из Појаса Газе испаљено је још ракета, тако да је њихов број за само један дан премашио стотину.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху најавио је синоћ, после убиства Џабарија, да је израелска војска спремна да прошири операцију названу "Стуб одбране".

Портпарол Хамса Сами абу Зухри упозорио је да ће "Израел зажалити због тренутка када је чак и помислио да то уради".

Циљано убиство Џабарија уследило је након појачане ракетне ватре на југ Израела. Током четири дана, почев од суботе, на ту територију испаљено је више од 120 ракета, а Израел је за ескалацију насиља оптужио исламистички Хамас, који влада Појасом Газе.

Џабари (46) је највиши званичник Хамаса који је убијен у Појасу Газе од велике израелске офанзиве на то подручје, покренуте пре скоро четири године.

На хитном састанку Савета безбедности одржаном синоћ на захтев Египта дискутовало се о ситуацији у Гази. Арапске нације осудиле су израелске нападе, али је САД бранио израелске ударе. На крају, Савет безбедности није осудио ниједну страну.

После састанка који је трајао 90 минута, Хардип Сиг Пури, изасланик Индије у Савету безбедности, рекао је: "Све изјаве које сам чуо имају једну поруку – насиље мора престати".

Амерички председник Барак Обама, у разговору са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и председником Египта Мухамедом Мурсијем, потврдио је америчку подршку Израелу на одбрани од ракетних напада из Газе.

Форин офис саопштава да ће Велика Британија "наставити да позива све стране да покажу уздржаност и спрече опасну ескалацију која никоме неће бити у интересу".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво