Читај ми!

Марш на Јерусалим

Израелска војска убила једног Палестинца у Гази, током демонстрација поводом обележавања Дана земље у Израелу. Широм Газе повређено 37 демонстраната. Протести одржани у више места дуж границе Израела и Палестинских територија, Либану и Јордану.

Један млади Палестинац погинуо је данас, а више десетина људи је повређено у сукобима демонстраната и израелске војске, током обележавања Дана земље у Израелу, на Палестинским територијама и у суседним земљама.

Здравствени званичник Адам Абу Салмија изјавио је да су израелски војници у Гази пуцали и убили 21- огодишњег Махмуда Закута и тешко ранили још једног човека, док су прилазили граници Израела и Газе.

Инцидент се догодио током демонстрација неколико хиљада људи, које су организовали припадници владајућег палестинског покрета Хамас. Израелска војска саопштила је да су војници испалили хице упозорења пре него што су пуцали директно у Закута, и да су против демонстраната употребили сузавац.

Абу Салмија је рекао да је широм Газе лакше повређено 37 демонстраната, док израелска војска тврди да има 29 рањених.

У болницама у Западној обали и Јерусалиму је више десетина Палестинаца са лакшим повредама, укључујући повреде главе од гумених метака, рекао је портпарол здравствене службе Црвени полумесец у Рамали Мохамед Ајад.

Мањи сукоби демонстраната и снага безбедности избили су у области Јерусалима, када су Палестинци почели да бацају каменице, на шта су војници одговорили сузавцем, шок бомбама и гуменим мецима.

Око 2.000 арапских Израелаца протестовало је на северу Израела, где живи велики број припадника арапске мањине, док се више десетина Палестинаца који живе у Јерусалиму, окупило испред Старог града.

Војска је распоредила хиљаде припадника снага безбедности у опреми за разбијање демонстрација дуж границе Израела и Палестинских територија и затворила прилаз Западној обали како би спречила могуће избијање насиља.

Неколико хиљада Либанаца и Палестинаца окупило се код тврђаве Бофор на југу Либана, око 15 километара од Израела, али су их либанске снаге безбедности спречиле да приђу ближе граници. Више хиљада људи окупило се и у Јордану, неколико километара од границе са Западном обалом, узвикујући "Смрт Израелу".

Дан земље одржава се сваке године 30. марта ради обележавања смрти шесторице арапско-израелских демонстраната које су убиле израелске безбедносне снаге током масовних демонстрација 1976. године против планова за одузимање арапске територије и Галилеје.

Прошле године демонстранти из Либана и Сирије покушали су да се пробију преко границе у Израел, изазвавши сукобе са израелском војском у којима је погинуло најмање 38 особа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво