Kоментар је успешно послат.

Kоментар ће бити видљив након провере модератора.

Антиматерија "у клопци"

Физичари у Европском центру за атомску физику (ЦЕРН)први пут су успели да издвоје антиматерију. То откриће могло би да им омогући да боље разумеју порекло универзума.

Међународни тим физичара Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) успео је први пут да изолује 38 атома антиматерије, што ће помоћи у бољем разумевању Великог праска и стварања Универзума.

Научници су у лабораторијским условима у Женеви успели да довољно дуго, петину секунде, задрже издвојене атоме антиматерије водоника у магнетном пољу, чиме су доказали да је тако нешто могуће у лабораторијским условима.

"Ово је за нас велики напредак, јер то значи да можемо направити следећи корак који подразумева поређење материје и антиматерије", изјавио је за АП портпарол научног тима ЦЕРН-а, амерички научник Џефри Хенгст.

Физичари већ деценима покушавају да одгонетну зашто је антиматерија нестала из космоса. Позитивистичке теорије тврде да је у тренутку Великог праска, пре око 13,7 милијарди година, постојала једнака количина материје и антиматерије у универзуму.

После тога, према тим теоријама, материја је успела да добије масу и заузме простор из којег је затим све настало, док је антиматерија практично нестала.

Научници су одавно били у стању да уоче појединачне делове антиматерије, као што су антипротони, антинеутрони и позитрони. Они су 2002. године успели да, сједињавањем тих честица, направе антиатом, али све до сада није било могуће изоловати га довољно дуго да би било могуће проучавање.

Иако је антиматерија издвојена само на петину секунде, физичари кажу да је то сасвим довољно времена за њено проучавање.

Експеримент је показао да би антиматерија могла да се издвоји и на дуже време.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 19. нов 2010, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

zabluda

Preporucio bih svima da na you tube - u pronadju predavanja Miroljuba Petrovica, koji fizickim cinjenicama dokazuje postojanje Boga.
Spoj nauke i teologije... Ne znam zasto mislite da su te dve discipline u svadji?!

(петак, 19. нов 2010, 07:29) - anonymous [нерегистровани]

:)

Energija za put u svemir :]
Energija za funkcionisanje robota.

(петак, 19. нов 2010, 00:49) - anonymous [нерегистровани]

bog

a ko je po toj teoriji stvorio boga?

(петак, 19. нов 2010, 00:39) - anonymous [нерегистровани]

Prica

Ma, prica za javnost. Atomska bomba ce biti nista prema ovome.

(четвртак, 18. нов 2010, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

re: Gluposti

Veliki prasak je osmislio jedan sveštenik tako da je i Veliki prasak kao i teologija kreacionistička tvorevina.

(четвртак, 18. нов 2010, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Како погрешан закључак:"Закон о очувању енергије оповргава теорију о настанку универзума.Универзум је одувек постојао...". Да ли одувек постоје: рачунар, кућа, оловка, робот... Наравно да не-створио их је човек. Значи све има свој почетак па и универзум кога је створио БОГ!

Велики прасак-исувише грубо. Много је бољи Његош: "Творитељном зањат поезијом" - Бог који стоји иза почетка и у почетку свега створеног!

(четвртак, 18. нов 2010, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

prasak

bitno je upravo zato da bi vama objansili da ste u zabludi, zivotnoj.

(четвртак, 18. нов 2010, 19:02) - Miroslav [нерегистровани]

Gluposti

Ubedili su te da je usko specijalizovana, kao i sve ljude. Pa sada mogu govoriti gluposti, a tebi reci da ne razumes. Jos niko nikada nije naslikao(fotografisao) atom, a sada su kao stvorili antimateriju. Klasicne ateisticke gluposti. Sada kazu da je Bing Bang bio pre 13,7 milijardi godina, pre 50 godina su tvrdili pre 5 milijardi...

(четвртак, 18. нов 2010, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

glas iz mase

..ma sta svi vi znate ja sam najpametniji, tako je vazda bilo...

(четвртак, 18. нов 2010, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

antimaterija


Antimaterija očigledno postoji ili je postojala ali je nestabilna i iz istog razloga je nema!

Možemo da pokušamo da je pravimo sa prvenstvenom željom da je akumuliramo kao izvor energije.