Читај ми!

И синдикати окупирају Волстрит

Амерички синдикати придружили се покрету "Окупирајте Волстрит" у протестној шетњи против економских неједнакости у САД. Демонстранти блокирали улице у финансијском центру Њујорка, захтевајући већу социјалну правду и права.

Хиљаде демонстраната учествовало је у протестној шетњи покрета "Окупирајте Волстрит" у Њујорку. Протестима су се прикључили и чланови њујоршких синдиката и други незадовољни постојећим стањем америчког друштва.

Учесници протеста окупили су се на Фоли Скверу, одакле су марширали центром Менхетна до парка Зукоти, који служи демонстрантима као незваничнио седиште.

Покрет "Окупирајте Волстрит" формиран је у знак протеста, пре свега због, како истичу, похлепе великих корпорација које не чине довољно на оживљавању америчке економије и отварању нових радних места у време високе незапослености.

За мање од три недеље, покрет је постао магнет за велики број незадовољних Американаца, у време када већина становништва сматра да је земља на погрешном путу. На више америчких универзитета студенти су се одазвали позиву да бокотују наставу у знак солидарности.

Међу демонстрантима, који кажу да представљају 99 одсто становника, насупрот једном проценту најбогатијих Американаца, нема противника либералног капитализма, али протестују јер им се чини да одговорност не важи за оне који имају моћ.

Сличних протеста било је широм САД, али ниједан толико масован као у Њујорку. Најчешће су то били скупови од неколико десетина, највише неколико стотина људи, наводе амерички медији.

Док је у почетку демонстрација на Менхетну указивано на њихову сличност са "Арапским пролећем", пре свега на плану коришћења Интернета и друштвених мрежа, као и у мобилисању присталица, неки медији сада све више истичу сличност са протестима против рата у Вијетнаму и демонстрација за грађанска права, као и са легендарним музичким фестивалом "Вудсток".

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. окт 2011, 16:56) - Zeljko - Houston [нерегистровани]

Jedinstvo svesti

Gde je sada Prva Dama Amerike ??? Zasto se ona ne ugleda na zenu od predsednika Islanda pa da se pridruzi demonstrantima i da ih podrzi, a naravno sa tim gestom i svog muza Obamu koji je i obecao u predizbornoj kampanji da ce izvrsiti reformu Volstrita.
Vreme koje dolazi je vreme stvaranja novog procesa svjesti svih ljudi ove planete. To je jedino sto me raduje i cini sretnim. Stvarajmo front univerzalne svesti jer tako jedino mozemo opstati.

(четвртак, 06. окт 2011, 16:01) - Ustanik [нерегистровани]

Otpor

Najzad "Otpor" i u Americi! Da vidimo da li će uspeti da svrgnu oligarhiju i da ukinu plutokratiju!

(четвртак, 06. окт 2011, 15:48) - anonymous [нерегистровани]

сссс

Желео би да цео свет подржи ове демостранте које је сопствена држава запоставила у похлепи за богаством о моћи, уместо да им стварају услове за бољу будућност, богати моћници финасирају и производе ратове и страдања.

(четвртак, 06. окт 2011, 15:39) - Владимир [нерегистровани]

......

Пуна подршка демонстрантима... Једна дама рече како у Њујорку протестују зато што се новац пореских обвезника расипа на компаније које раде за војску. Вели како Америка једино што прозводи су ратови и деструкција уместо да се новац преусмери на мале људе који остају без посла и које банке (јер нису више у стању да плаћају рате) избацују на улицу... Желим демонстрантима много среће, још масовније протесте и испуњење свих њихових захтева.То је у интересу не само Америке већ свих људи на планети!