Сибир се сели у Европу

Централну и југоисточну Европу оковали снег и лед. Више од 50 људи умрло од хладноће. Наредних дана у појединим деловима Европе прогнозирају се температуре од минус 30, што се не памти годинама.

Више од 50 људи умрло је протеклих дана у централној и југоисточној Европи због ниских температура.

Према извештајима агенција, сибирска зима у Украјини у последњих пет дана је однела 30 живота пошто се земља суочила са незапамћеним хладноћама, потврдили су у службама за ванредне ситуације.

Већина грађана који су страдали су били бескућници, док је око 600 особа затражило лекарску помоћ. Власти су отвориле прихватилишта за 1.600 бескућница где могу да се угреју и добију храну пошто је температура већ пала на минус 28 степени. Више од 3.000 школа је привремено затворено, док 400 хиљада ђака упућено на непланирани школски распуст.

Полиција у Пољској саопштила је да се десет особа смрзло током викенда, где се температура спустила до 27 степени испод нуле. У Чешкој је један 26-годишњи младић нађен мртав код места Опава на истоку земље, а током викенда у Литванији због хладноће умрле су најмање три особе.

Хладноћа у Бугарској однела је пет људских живота прошлог викенда. У градовима Чирпан на југу и Севлиево у централном делу земље измерено је минус 24, односно минус 23 степена Целзијусових, а према прогнозама метеоролога температуре ће наредних дана и даље падати.

Снежно невреме је последњих дана тешко погодило и Румунију, где је до сада однело четири људска живота. Са снегом и ниским температурама суочавају се и житељи Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Турска већ три деценије не памти тако хладну зиму. У Истанбулу жива у термометру показала је минус десет.

Хладни талас је захватио и северну Грчку где су температуре пале испод тачке мржњења. Јаки ветар пореметио је поморски саобраћај и многи бродови из Пиреја и других лука нису могли да исплове према острвима.

Метеоролози предвиђају нове снежне падавине и даљи пад температуре тако да се у појединим деловима Европе очекује сибирска зима са температурама до 30 степени испод нуле, што се не памти годинама.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 01. феб 2012, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

zimi zima a u leto vruce

"Voroncov" Covek je dostigao moc Da kontrolise i upravlja prirodom (djelimicno;).Vremenske nepogode covek moze vrlo lako da izazove. Nekad su pustinje bile zelene oaze a danas pustinje. To je krivica prirode.A u blizoj buducnosti i covek ce da se udruzi sa prirodom i doprinese da neka pustinje postane oaza;)

(среда, 01. феб 2012, 07:08) - Voroncov [нерегистровани]

Stručnjaci su predvideli ovu hladnoću

A gde su sada stručnjacu za otopljavanje. Navalili ljudi kukati za ledom i snegom. Eto ga sada u izobilju. Sićušan je čovek naspram moći prirode. Uostalom neki ruski stručnjaci su još letos rekli da će se temperature na ovim prostorima kretati ove zime i do minus trideset stepeni Celziusa.Po onim letnjim žegama izgledalo je kao neverovatno. Ali evo dođe to vreme.

(среда, 01. феб 2012, 00:24) - anonymous [нерегистровани]

Ciklus

Dolazi vreme kada ce evropa biti ko ruski sibir, a rusija ce biti nesto toplija nego sto je inace.Zivi bili pa videli.

(уторак, 31. јан 2012, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

zima e pa sta,nije lav!

Globalno zamrzavanje;)

(уторак, 31. јан 2012, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

Rusija

Rusija ne zeli da dominira evropom ali ako to pozeli.....

(уторак, 31. јан 2012, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

Kad ne moze Rusija

dominira "ruska zima"! jedino sto je "rusko" u Evropi!