Читај ми!

Беливук и Миљковић негирали оптужбе, терете се за седам убистава и тешка кривична дела

У Специјалном суду у Београду завршено је данашње рочиште на суђењу организованој криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, која се оптужницом терети за седам убистава, поседовање оружја, дроге, отмице и силовање. Сви окривљени су негирали кривицу, осим тројице који су раније склопили споразум са Тужилаштвом о признању кривице и добили статус окривљених сведока.

Посебно одељење Вишег суда у Београду раније је одлучило да споји поступке по обе оптужнице против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића којима се терете за укупно седам убистава трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмицу и силовање.

Суђење је почело читањем оптужница којима се групи стављају на терет убиства Александра Глигоријевића, Горана Величковића, Здравка Радојевића, Лазара Вукичевића, Милана Лепоје, Николе Митића и Горана Михајловића, али и трговина дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

Након што је заменик тужиоца прочитао на стотине страница на којима је описано извршење кривичних дела које им се ставља на терет, окривљени су се изјаснили на наводе оптужнице тврдећи да нису криви, док су сведоци окривљени Никола Спасојевић, Бојан Хрватин и Срђан Лалић признали извршење кривичних дела која им се стављају на терет.

Своју одбрану први је почео Вељко Беливук, тврдећи да је оптужница измишљена, те да су докази подметнути, а да је пресретнута комуникација са криптоване апликације "Скај" монтирана.

Негирао је кривицу и одбио да одговара на питања. Уместо тога, за говорницом изнео је готово све оно што је већ рекао у судници током припремног рочишта - да је његову навијачку групу власт ангажовала да обезбеђују протесте и митинге али и да спречавају туђе, као и да је са Звонком Веселиновићем 2016. организовао рушење у Савамали.

"Он је детаљно објаснио да је само био члан те групе која се зове 'Принципи', да је ишао на утакмице и да под параваном 'Принципа' није извршио ниједно кривично дело. Да сматра да је све намештено. Он је доста тога и пре изјавио. Наравно, негирао је у потпуности извршење било ког кривичног дела које му се ставља на терет", наводи Миљана Перендија, адвокатица.

Он је на споменуо и да припремно рочиште у овом процесу никад није било затворено за јавност, јер су у новинама били детаљи са тих рочишта, говорећи да су на тај начин прекршена права окривљених.

Беливук тврди и да је сведок окривљени Бојан Хрватин продукт фотошопираног "Скаја", док је за Николу Спасојевића рекао да је себи покушао три пута да одузме живот у притвору.

Он је поменуо ДНК-а доказе, и упитао суд како је могуће да су они толико пазили током убистава и стављали најлон и уклањали трагове, а да су опет остали ДНК узорци жртава.

Током излагања одбране, Беливук је поменуо и осуђеног бившег инспектора СБПОК-а Божидара Столића наводећи да му је он узимао ДНК-а узорке, као и да је био у кући у Ритопеку.

Он је током своје одбране пар пута поменуо да су ДНК-а узорци у кући у Ритопеку подметнути, а слике са "Скаја" фотошопиране.

Поменуо је и Филипа Кораћа и рекао да је он ослобођен оптужби, а да се Јовица Вукотић налазио у Турској са српским документима.

Он је поменуо и убиство Властимира Милошевића, за које су били оптужени он и Миљковић и рекао да је у том поступку био подметнут његов ДНК, што је, како је тврдио, доказ да може да се подметне узорак.

Говорећи о Радоју Звицеру, Беливук је рекао да су пријатељи и да је заједно са Миљковићем био на бабинама у Црној Гори, након чега је додао да Звицер није убијен како су пренели медији.

На крају изношења одбране Беливук је судији рекао да врати сведоке окривљене у притвор "па да види шта ће да буде", али је рекао да ће током суђења да допуни своју одбрану.

Миљковић негира кривична дела за која се терети 

И оптужени Марко Миљковић рекао је да жели да се изјасни о оптужби и да не признаје кривична дела за која се терети.

Браћа Милош и Марко Будимир су, такође, рекли да желе да се изјасне о оптужбама, и да не признају кривична дела која им се стављају на терет.

Сведок окривљени Срђан Лалић рекао је да је крив и да ће се у складу са споразумом изјаснити.

Остали окривљени су рекли да ће се изјаснити на оптужбе и негирали кривична дела, сем сведока окривљених који су рекли да ће се изјаснити у складу са споразумом који су склопили са Тужилаштвом за организовани криминал.

Окривљени Борис Карапанџић је том приликом рекао да није разумео оптжницу, али да "једва чека" да се изјасни.

Владимир Грек је поручио да је "све ово једна измишљотина и да је све измишљено".

Једино је Сенад Решовић рекао да неће да се изјашњава о оптужбама.

Након завршетка суђења бранилац једног од оптужених Филипа Ивановског, адвокат Миљана Перендија је испред суда новинарима прокоментарисала одбрану Беливука, тврдећи да је постављао суду логична питања.

Миљковић и остали окривљени у среду износе одбрану

Следеће суђење заказано је за среду 19. октобра када ће Миљковић и остали окривљени да износе своју одбрану.

Поступајућа судија је данас рекла да ће веће накнадно донети одлуку о захтеву адвоката одбране да се из доказа изузме документација преузета са "Скај" апликације.

Оптужницом се окривљени терете да су под параваном навијачке групе "Принципи" направили организовану криминалну групу у којој су вође (Беливук и Миљковић) одлучивали ко ће бити убијен.

Данашње суђење је било прво рочиште које је било јавно, пошто је припремно рочиште, које је почело у марту, било затворено за јавност.

Споразум са Тужилаштвом за организовани криминал склопили су Хрватин, Спасојевић и Лалић, који су пристали да за блажу казну затвора причају о злочинима које је починила група.

По завршетку суђења Хрватину ће бити изречена казна затвора од 15 година, Спасојевићу од 14 година и Лалићу од 18 година.

Тужилаштво за организовани криминал је недавно проширило истрагу протви Беливука, Миљковића и Бојани Беливук због сумње да су новцем од криминалне делатности куповали разне луксузне ствари.

Наредба о споровођењу истраге донета је донета је 9. децембра прошле године у односу на Вељка Беливука, Марка Миљковића, Бојану Беливук, Тању Миљковић, Снежану Ðорђевић, Филипа Ивановског и Марију Милутинов, због сумње да су починили кривично дело прање нповца.

Специјално тужилаштво у Црној Гори је подигло оптужницу против Беливука, Миљковића, Јанковића и Ратка Живковића због отмице Милета Радуловића званог Капетан.

Прва оптужница за пет убистава 

Адвокати одбране су затражили од суда да саопште одлуку о издвајању доказа преузетих са апликације "Скај", али је судија рекла да та одлука још није донета.

Тужилац је прочитао прву оптужницу којом се група терети за пет убистава, дрогу, оружје, отмицу и силовање, а која има више од 350 страница.

Том оптужницом група се терети да је прво намамила у кућу у Ритопеку, а потом убила Александра Глигоријевића Пукија, Горана Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића и Милана Љепоју.

Убијене мушкарце су, како се наводи, припадници те групе, на разне начине намамили у кућу у Ритопеку, где су их онда мучили како би из њих извукли информације, након чега су их убијали.

Како је објаснио сведок окривљени Б.Х., након што су убили ове мушкарце, припадници гупе су раскомадали њихова тела, фотографисали их, након чега су их самлели у индустријској машини за млевење меса и остатке просипали у Дунав.

Оптужница садржи слике и преписке са криптоване апликације "Скај" , на којима се виде раскомадана тела убијених мушкараца, али и конверзације између чланова клана.

Из комуникације која је преузета са "Скаја" види се начин планирања отмице и убистава, али и методе мучења које су припадници користили током лишавања живота петорице мушкараца.

Друга оптужница за два убиства

Тужилац је наставио изношење и друге оптужницу, којом се група терети за убиства Николе Митића и Горана Михајловића.

Оптужницом је прецизирано да су припадници те групе отели Митића испред зграде амбасаде САД због сумње да је пратио вође групе.

Наводи се да су Митића након отмице одвели у просторије ФК Партизан у Хумској, коју су звали "база", где су га тукли, мучили и покушали да извуку из њега информацију за кога ради.

Након што им је Митић откључао свој криптовани телефон, припадници су га одвели у кућу у Ритопеку где су га убили и самлели, те се решили остатака његовог тела бацајући их у реку.

У оптужници се наводи да су Беливук и Миљковић преко Митићевог телефона сазнали да је у контакту са Лазаром Вукићевићем који је био у супарничком клану, а ког су касније такође намамили и убили.

Тужилац је навео да су Михајловћа отровали у кући у Ритопеку, а да су направили ломачу у кући у Сурдуку на којој су спалили његово тело.

Према наводима оптужнице, остатке спаљеног Михајловићевог тела је Беливук разбио мацолом, ставио у џакове и бацили су у Дунав.

Тужилаштво за организовани криминал проширило je истрагу према осумњиченом Вељку Беливуку, Марку Миљковићу и Бојани Беливук због сумње да су новцем од криминалне делатности куповали разне луксузне ствари.  

Против Беливука и Миљковића истрагу води и црногорско тужилаштво због сумње на два убиства и једну отмицу. 

Они се налазе у притвору од фебруара прошле године због поступака који се против њих воде у Тужилаштву за организовани криминал. 

Суђење ће се наставити у среду 19. октобра када ће одбрану износити и остали оптужени.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво