Читај ми!

Ратко Младић правоснажно осуђен на доживотну казну затвора

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је пресуду Ратку Младићу. Одбијене све жалбе Ратка Младића. Одбијена је жалба тужилаштва да буде осуђен за геноцид у шест општина у БиХ.

Првостепеном пресудом Хашког трибунала, чији је рад наследио Механизам, Ратко Младић је у новембру 2017. године осуђен на доживотни затвор

Младићу је потврђена пресуда по 10 тачака оптужнице: по тачки 2 за геноцид у Сребреници, по тачки 3 за злочин против човечности, по тачки 4 за истребљење и злочин против цивилног становништва, по тачки 5 због убистава и злочина против цивилног становништва, по тачки 6 због убистава и кршења закона и обичаја ратовања, по тачки 7 због депортација и злочина против цивилног становништва, по тачки 8 због нехуманог премештања и злочина против цивилног становништва, по тачки 9 осуђен је због терорисања, кршења закона и обичаја ратовања, по тачки 10 осуђен је због противправних напада на цивиле и кршења закона и обичаја ратовања и по тачки 11 због узимања талаца – особља УН и кршења закона и обичаја ратовања.

Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина – Фочи, Kључу, Kотор Вароши, Приједору, Санском Мосту, Власеници.

Оптужницом се теретио за четири злочиначка подухвата (УЗП), а за један од њих који се односи на шест општина је ослобођен.

Осуђен је због удружених злочиначких подухвата који се односе на Сребреницу, Сарајево и узимање талаца.

Осуђен је на доживотни затвор јер је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".

Судија Нијамбе рекла је да се ова правоснажна пресуда према статуту има одмах извршити.

Пренос изрицања пресуде јавност je пратила са одлагањем од 30 минута. Ова пракса је уведена након што је Слободан Праљак током изрицања пресуде починио самоубиство. 

Суђење некадашњем генералу ВРС почело је у мају 2012. године, а окончано је 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011, након 12 година скривања, у Лазареву у Србији, и изручен Хагу.

Током суђења негирао је кривицу, а са тимом својих бранилаца покушао је да оспори наводе тужилаштва и исказе сведока.

Будући да је лошег здравственог стања, његова породица и браниоци су више пута тражили да му се омогући лечење на слободи, али Хашки трибунал, а потом ни Механизам, те захтеве до данас нису усвојили.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво