Тачи и Весељи на корак од хашке оптужнице за ратне злочине

Специјализовано тужилаштво у Хагу поднело је предлог оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, који се терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење. Оптужницу треба да потврди Специјални суд за злочине ОВК. Тужилац оптужује Тачија и Весељија за подривање рада Специјализованих већа.

Весељи: Оптужбе су неосноване и политичке

Председник Демократске партије Косова Кадри Весељи изјавио је да су наводи тужиоца Специјалног суда о његовим злочинима и ометању рада суда "политичке и неосноване".

"У овој изјави, тужилац покушава да оправда своју неправедну и необичну одлуку, тврдећи да смо ја и председник (Хашим Тачи) покушали да опструирамо рад Специјализованих комора. Изнете сумње су потпуно неистините и неосноване", рекао је Весељи на конференцији за новинаре у Приштини.

Вукчевић: Пријатно сам изненађен оптужницом

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је за портал Коссев да је пријатно изненађен оптужницом против косовског председника Хашима Тачија.

"Обрадовала ме је вест. Имао сам оптимизам да ће се ово догодити. Треба сада да сачекамо да се оптужница и потврди", рекао је Вукчевић.

Харадинај: Верујемо у невиност Тачија и Весељија

Рамуш Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова и ратни саборац Хашима Тачија и Кадрија Весељија у тзв. ОВК, изјавио је да верује у њихову невиност и "невиност свих других ратних другова".

Харадинај је на свом Фејсбук профилу написао "да се албански народ на Косову с правом борио за слободу, након жестоког угњетавања различитих српских режима, који је трајао скоро век, а врхунац је био Милошевићев режим".

"Ослободилачка војска Косова водила је чисти рат, што је резултирало слободом и успостављањем Републике Косово. Ми верујемо у невиност председника Тачија, председника Весељија и свих других ратних другова", написао је Харадинај.

Подршка ЕУ Специјализованим већима

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да ЕУ не коментарише поступке суда у Хагу, али и додао да институције у Бриселу снажно подржавају рад Специјализованих већа и тужилаштва.

Суд има рок од шест месеци за одлуку о оптужници

Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу имају рок од шест месеци за доношење одлуке о потврђивању оптужнице против косовског председника Хашима Тачија, председника Демократске партије Косова Кадрија Весељија и других окривљених за низ ратних злочина на Косову и Метохији.

Уколико оптужница буде потврђена, истог момента би требало да буде издат и налог за њихово хапшење, јер би они суђење морали да сачекају у притвору, рекао је за Танјуг правни заступник жртава пред Специјализованим већима Драгољуб Станковић.

Такође, како је додао, тада ће се бирати адвокати, правни заступници жртава, формирати тим за одбрану, а судско веће ће заказати почетак суђења.

Тапушковић: Оптужница повезана сa предстојећим преговорима

Београдски адвокат Бранислав Тапушковић сматра да је оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија озбиљна, али да остаје да се види да ли ће одговарати по командној одговорности и за злочиначко удруживање или за лично извршење кривичних дела побројаних у оптужници.

Тапушковић каже да је објављивање оптужнице повезано са предстојећим преговорима са великим силама о тзв. Косову. Истиче да је важно што је тужилаштво кренуло од челника тзв. Косова, а не од бројних нижерангираних осумњичених, који су до сада ишли у Хаг и није се знало да ли су сведоци или оптужени.

У оптужници се наводи да Хашим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

Оптужница представља искључиво оптужбу. Она је резултат дуготрајних истрага и одражава уверење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој. Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди.

Специјализовани тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Хашима Тачија и Кадрија Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа.

Тачи и Весељи су, према наводима, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда, а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде.

Таквим поступцима Тачи и Весељи су показали да су лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова.