Караџић осуђен на казну доживотног затвора

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је доживотну казну затвора бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу. Осуђен је због геноцида у Сребреници, злочина против човечности, као и кршења закона и обичаја ратовања.

17.15 – Изрицање пресуде Караџићу праћено је с великом пажњом у региону. Стигле су и бројне реакције из Србије а адвокати који су гостовали на РТС-у оценили су да је казна од 40 година или доживотни затвор мала разлика за Караџића.

17.05 – Пресудa Жалбеног већа у Хагу "нема везе са правдом", рекао је Радован Караџић у првој реакцији након изрицања пресуде коју је упутио преко свог адвоката Горанa Петронијевића, преноси Танјуг.

14.58 – Радован Караџић осуђен на казну доживотног затвора. Овом одлуком преиначена је првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. годинe био осуђен на 40 година затвора.

14.52 – Жалбено веће је сагласно са Тужилаштвом да је казна од 40 година неадекватна с обзиром на тежину Караџићевих кривичних дела, као и да је казна претресног већа неразумна и неправична. Претресно веће је погрешило када је изрекло казну од 40 година.

14.50 – Жалбено веће закључује да Тужилаштво није доказало грешку претресног већа када је пресудило да није било геноцидне намере Караџића за злочине у седам општина БиХ.

14.46 – Жалбено веће одбацило први и други жалбени основ Тужилаштва. 

14.45 – Осим једног делимично усвојеног захтева (број 31) Караџића, сви остали наводи из жалбе су одбачени.

14.40 – Одбијена још два жалбена навода везана за Сребреницу. 

14.35 – Жалбено веће указује да Караџић није показао да постоји грешка у делу првостепене пресуде која се односи на намеру да се почини геноцид у Сребреници. Додају да је знао за злочине у Кравици, као и да је морао знати и за друга убијања.

14.30 – Веће до сада одбацило све жалбене наводе Караџића у вези са нападима на Сарајево и Сребреницу.

14.15 –  Веће делимично прихвата жалбени захтев Караџића број 31.

14.10 Жалбено веће до сада одбило све жалбене основе Караџића, у току читање сажетка жалбене пресуде.

14.05 Председавајући жалбеног већа Ван Јонсен чита наводе из жалби Тужилаштва и одбране.

14.00 – Почело изрицање пресуде Радовану Караџићу.

13.35 – Адвокат Бранислав Тапушковић сматра да није уобичајено да се изрицање пресуде гледа у одложеном преносу, али да је за то дато објашњење. "То је уследило након оне трагедије која се збила после пресуде Праљку. Сад су вероватно обазривији, морају да се изврше одређене провере, да би се избегла, можда, нека ситуација која би личила на ону када је изрицана пресуда Праљку. Нема другог разлога", објашњава Тапушковић.

 13.30 - Адвокат Горан Петронијевић рекао је за РТС уочи изрицања пресуде да је правни тим био код Радована Караџића и да су разговарали са њим о оперативном плану за евентуалне исходе изрицања пресуде. Како је навео, Караџић је миран, спреман на потпуно ослобађајућу пресуду, али и на другачију одлуку за коју Петронијевић истиче да би била само привремена, јер адвокати већ сада праве планове ако дође до таквог исхода.

13.20 – Пред судом у Хагу догодио се инцидент, када је испред зграде суда дошао мушкарац са српском заставом и транспарентом на коме је писало на енглеском "Караџић и Младић су невини, није било геноцида". Њега су присутне присталице бошњачких удружења уз повике натерали да напусти тај простор.

13.15 – На заштитној огради испред суда представници бошњачких удружења поставили су транпсарент на којем пише "Радован Караџић – геноцид, Адолф Хитлер – Холокауст". Иако је полиција инсистирала на уклањању транспарента, представнице Удружења "Мајке Сребренице" су то одбиле да ураде, јавља РТРС.

Жалбено веће изрекло је доживотну казну затвора Радовану Караџићу који је осуђен због геноцида у Сребреници, злочина против човечности (прогони, истребљење, убиство, депортација, нехумана дела тј. присилно премештање), као и кршења закона и обичаја ратовања (убиство, терорисање, противправни напади на цивиле и узимање талаца).

Тиме је преиначена првостепена пресуда Трибунала којом је у марту 2016. годинe био осуђен на 40 година затвора.

Караџић је ослобођен по једној тачки оптужнице – за геноцид над несрпским становништвом у седам општина у БиХ 1992. године, али је осуђен за осталих 10 тачака, као што је био и првостепеном пресудом.

Радован Караџић остаје у притвору Механизма до финализације аранжмана и његовог премештаја у државу у којој ће служити казну.

Суђење Караџићу започело је 26. октобра 2009. године и трајало је 499 дана. Претресно веће саслушало је 586 сведока.

број коментара 40 Пошаљи коментар
(петак, 22. мар 2019, 11:07) - anonymous [нерегистровани]

Hag

nije postignut cilj haskog suda vec su jos vise zavadili narode.

(четвртак, 21. мар 2019, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

zrtvenik

zrtvovali smo njih da bi se dodvorili njima.

(четвртак, 21. мар 2019, 11:21) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

У томе је и ствар

Тиме нам цртају да хоће да нас понизе до максимума. Чисто иживљавање наших "пријатеља".

(четвртак, 21. мар 2019, 10:53) - anonymous [нерегистровани]

genocid?

medjunarodni sud je rekao da genocida nije bilo a sada se u ovom slucaju spominje, da li je to opstinski genocid?

(четвртак, 21. мар 2019, 07:43) - anonymous sasa [нерегистровани]

Kako????????

Kako ovaj sud može biti relevantan i objektivan posle puštanja između ostalih gotovine, orića i drugih a ne pozivanja na odgovornost tuđmana i alije i mnogo njih koji su ubijali Srbe????!!! Pa rat u bosni je počeo upadom hrvatske vojske u bosanski Brod! Ne znam šta mi toliko raspravljamo kad se vidi sa jupitera da se sve radi da se Srbi osude. Ali, ima tu ono ali, dok god smo mi "većina" složni i znamo istinu i tu istinu širimo ne mogu nam ništa a ako pognemo glavu onda se zna šta će da bude! Da smo kao Mađari, Bugari i mnogi drugi davno bi drugi odustali od pritiska na nas!

(четвртак, 21. мар 2019, 06:56) - anonymous [нерегистровани]

Presuda Karadzicu

Ova presuda nece doneti nikakav mir niti prosperitet jer je sve lazno. Svi mi koji smo rodjeni u toj zemjli tacno znamo sta se tamo desilo. Gospodin Karadzic je na njegovu nesrecu bio lider Srpskog naroda koji je unapred osudjen bez ikakvog zlocina, zato mu zelim sve najbolje i da izdrzi do kraja protiv ovih svetskih azdaja.

(четвртак, 21. мар 2019, 06:54) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Koja je razlika coveku od 70+godina da li ce biti osudjen na 40godina ili kaznu dozivotnog zatvora? Nikakva. Karadžić je u žalbi išao na potpuno ukidanje presude.

(четвртак, 21. мар 2019, 04:06) - anonymous [нерегистровани]

karadjic i srbi

ovo su poznate smicalice I namestaljke, koje jos traju od pljacke Konstantinopolja-1204-godine do 1261- godine, od strane zapadnih zemalja(najveca pljacka u istoriji na ovoj nasoj planeti zemlji (punih 57-godina, cilj svega ovoga je inistenja pravoslavnog Srpskog naroda, ovo je namerno namesteno na 20-godisnjicu natovske agresije na Srbiju 1999-godine, ukljucujuci namestaljku na novom zelandu protiv srba(ako pogledate video ovaj robijas koji sebe naziva , australcem(slusa srpske pesme) puca manevarskom municijom, corcima, nikakvi meci ne lete samo vatra iz cevi) sve je iscenirano, na mnogim sajtovima pise se o tome (HOAX : FAKE), nesto se veliko sprema ponovo ce doci do rata , neka vam je bog na pomoci'"

(четвртак, 21. мар 2019, 02:41) - anonymous sasa [нерегистровани]

Kako????????

Kako ovaj sud može biti relevantan i objektivan posle puštanja između ostalih gotovine, orića i drugih a ne pozivanja na odgovornost tuđmana i alije i mnogo njih koji su ubijali Srbe????!!! Pa rat u bosni je počeo upadom hrvatske vojske u bosanski Brod! Ne znam šta mi toliko raspravljamo kad se vidi sa jupitera da se sve radi da se Srbi osude. Ali, ima tu ono ali, dok god smo mi "većina" složni i znamo istinu i tu istinu širimo ne mogu nam ništa a ako pognemo glavu onda se zna šta će da bude! Da smo kao Mađari, Bugari i mnogi drugi davno bi drugi odustali od pritiska na nas!

(четвртак, 21. мар 2019, 01:28) - anonymous [нерегистровани]

300 000 Srba?

Da li je 200 ili 250 ili 300?
Licitiramo sami, a ne naši neprijatelji!
Zašto kažete "Srbi iz Hrvatske", a ne Srbi iz RSK?
Znači, Da nam nije stalo! Kao ni Miloševiću i Karadžiću onomad!
RSK je izdana! Prodana!
Sve za podelu BiH...